Nihat AK/EGE TELGRAF- İzmir Mobilyacılar Odası’nın oluşturduğu heyet Almanya’daki Orgatec Fuarı'nda en son ofis mobilyaları, sürdürülebilir malzemeler ve akıllı ofis çözümlerini inceledi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Yalçın Ata’nın da katıldığı iş gezisini değerlendiren İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan ve Eğitim Danışmanı Zafer Koç, Türkiye mobilya sektörünün Avrupa ile rekabet gücünü artırmak için sektörün modernizasyonu ve yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İzmirli mobilyacıların ince işçiliği ile Avrupa ülkelerindeki milliyetçi fuar anlayışına dikkat çekildi.
'AVRUPALI'YI GÖRDÜK'
Ofis donanımı ve mobilyaları alanında önemli bir etkinlik olan Orgatec’e heyet olarak katıldıklarını, birçok fırsatın bir arada sunulduğu organizasyonu faydalı bulduklarını dile getiren İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “En son ofis mobilyaları, ergonomik tasarımlar, çalışma alanları için yenilikçi çözümleri inceledik. Çevre dostu malzemelerle üretilen ürünler ve sürdürülebilir tasarım anlayışlarımızı karşılaştırdık. Akıllı ofis çözümleri, entegre teknolojiler ve uzaktan çalışma için tasarlanan ürünler hakkında bilgi aldık. Farklı ülkelerden katılımcılarla tanışma ve potansiyel iş ortaklıkları kurma, yeni tedarikçiler bulma, mevcut ilişkileri güçlendirme, rakip firmaların ürünlerini görme ve pazar stratejilerini anlama fırsatları yakaladık. Arkadaşlarımız yeni ürün ve tasarımları portföyüne ekleme, pazar trendlerini ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlama konusunda ilerleme kaydetti” dedi.
'GÖRMEK YETMEZ'
Fuar ziyaretlerinden çıkartılacak derslerin uygulamaya da geçirilmesi gerektiğini belirten Başkan Özkoparan, “Türkiye mobilya sektöründe Avrupa standartlarında üretim yapabilecek firmalarımız mevcut; ancak ne yazık ki, bu düzeydeki firma sayımız oldukça az. Elbette Avrupa’daki fuarlara katılarak sektörün geldiği noktayı ve en yeni teknolojileri gözlemleme fırsatı buluyoruz, ancak her katılımcı ne yazık ki bu gözlemleri ileriye taşımak noktasında aynı başarıyı sergilemiyor. Bizler Avrupa’daki örnekleri sadece gezmek ve görmekle kalmamalı, ülkemize yeni çözümler taşıyarak kendi üretimimizi geliştirmeliyiz. Bu fuarlar bize, nasıl daha iyi ürünler tasarlayabileceğimiz konusunda ilham verebiliyor. Ama pratiğe dökecek argümanlar geliştirmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.
'DESTEK VİZYONUMUZ'
Sektörde yaşadıkları bir çıkmaza değinen Başkan Özkoparan, “Türkiye’de hala eski altyapı ile çalışan, sınırlı imkanları nedeniyle teknolojik gelişmeleri takip edemeyen ve uluslararası rekabette zorlanan küçük ölçekli üreticiler mevcut. Bu üreticilerin modernleşebilmesi için Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve Esnaf Kefalet Kooperatifleri gibi kurumların daha etkin bir destek mekanizması oluşturması gerektiğine inanıyorum. Bu desteklerin, proje bazlı verilerek gerçekten potansiyel taşıyan firmalara yönlendirilmesi önemli. Avrupa’daki ürünleri ülkemizde üretme ve dış pazarlara sunma potansiyeli olan genç girişimcilerimize de daha fazla destek verilmelidir. Bölgemizden katılımcı gençlerin Almanya’daki mobilya fuarında sergilediği başarı, bu tür girişimlerin sektörümüzün geleceği için umut verici olduğunun bir kanıtı” diye konuştu.
'KALİTELİ İŞÇİLİK'
İzmir Mobilyacılar Odası Eğitim Danışmanı Zafer Koç, ziyaret ettiklerin fuarın genellikle tasarım ve renk trendlerine odaklandığını, ancak işçilik, ustalık ve detaylı emek gerektiren ürünleri göremediklerini belirtti. Büro mobilyası alanında İzmirli mobilyacıların nitelikli iş gücünün Avrupa’nın ilerisinde olduğunu vurgulayan Koç, “Yerli üreticimizin sahip olduğu nitelikli iş gücü potansiyelini ürüne dönüştürmemiz gerekiyor. Hammadde, enerji, kira, lojistik ve pazarlama giderlerinin devlet tarafından sübvanse edilmesi durumunda, mobilya sektörümüzü uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma taşıyabiliriz. Böylelikle hem istihdam hem de ekonomik katkı sağlayarak kentimize ve ülkemize önemli bir fayda sunmuş oluruz” şeklinde konuştu.
YERLİ VURGUSU
Avrupa ülkelerinin yerli üreticisini koruduğuna dikkati çeken Koç, “Almanya’daki fuarcılar, ülkenin mobilya sektörünü olumsuz etkileyecek katılımları dahi değerlendirme sürecine alabiliyor. Yerli üreticilerin zarar görmemesi için, yabancı firmaların yoğun katılım gösterdiği etkinlikleri dahi iptal etme kararı alabiliyorlar. İşte bu, gerçek bir milliyetçilik anlayışı. Almanya’da düzenlenecek bir mobilya fuarına katılım başvurusunun yüzde 70’inin Çinli firmalardan oluşması üzerine organizasyon iptal edildi. Türkiye’de fuarcılarımızın da sadece katılımcı sayısını artırmak amacıyla hareket eden bir anlayışla değil, yerli üreticiye katkı sağlamak hedefiyle hareket etmesi yararlı olacaktır” diye konuştu.