Ekonomi

Yerli ve milli mısır çeşidi görücüye çıktı

Adana'nın Seyhan ilçesinde, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli Kale mısır çeşidinin tanıtımı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nın desteğiyle düzenlenen "Kale Gibi Mısır Çeşidi" adlı projede, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde bir Tarla Günü etkinliği yapıldı

Abone Ol

Etkinlikte, Kale mısır çeşidinin üreticilere tanıtılması amacıyla Mart ayında Çukurova'nın çeşitli bölgelerinde ekimi yapılan mısır çeşidinin deneme parseli Seyhan ilçesi Mürseloğlu Mahallesi'nde sergilendi.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, açılış konuşmasında, yerli mısır çeşitleri ile tarımsal üretimdeki tohum sorunlarını çözmeyi hedeflediklerini belirtti. Kökçüoğlu, “Bölgemize ve ülkemize uygun çeşitler üreticilerle buluşturulacak, böylece ürün başına verim artacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Kale mısır çeşidinin verim ve yetişme şartları bölgemize uygun ve üreticilerimizin bu çeşidi tercih edeceğini umuyoruz” dedi.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, hibrit tohumlar konusunda dışa bağımlılığı azaltmak için çalıştıklarını ifade ederek, “Enstitülerimiz ve yerli firmalarla hibrit tohumların yerli üretimini artırma çabasındayız” şeklinde konuştu.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Ahmet Duman, Kale mısır çeşidinin avantajlarını özetledi. Duman, “Kale çeşidi, koçan ucu doluluğu, uzun boyu ve sap sağlamlığı gibi özellikleri ile öne çıkıyor. Ayrıca, silajlık olarak da kullanılabilir. Çeşitlerin yayımının yapılarak üreticilere tanıtılması gerekiyor” dedi.

Tarla Günü etkinliği kapsamında, Kale mısır çeşidi ekili parsel protokol ve üreticiler tarafından incelendi. Üreticiler, sıcak hava koşullarına rağmen Kale mısır çeşidinin performansından memnun olduklarını ve verimin dekara 1500 kilogramın üzerinde olduğunu belirttiler.