Pet sektöründe son on yılda yerli firmalar, dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla kendi ürünlerini üretmeye yöneldi. Bu süreç, iç pazardaki talebi karşılamanın yanı sıra, firmaların ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamasına olanak tanıdı. İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Evcil Hayvan, Ürün, Malzeme ve Aksesuar Tedarikçileri Fuarı (Petzoo), yerli üretim firmalarının bu yeniliklerini sergilemesi için önemli bir platform oldu.
FUARDA GÖRÜCÜYE ÇIKAN YERLİ ÜRÜNLER
Kedi, köpek, kuş ve balık türlerine yönelik çeşitli etkinliklerle zenginleştirilen fuarda, kedi ırk yarışmaları, evcil hayvan defileleri, pet kuaförleri gösteri ve eğitimleri, narkotik, kurtarma, bomba ve güvenlik köpekleri gösterileri gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor. Firmalar, yerli üretim ürünlerini sergileyerek hem tüketicilerin ilgisini çekiyor hem de ihracat potansiyelini artırıyor.
İHRACAT HEDEFİ
Fuarda yer alan Aquamins firmasının kurucusu Osman Çeribaş, pet sektörünün dünya genelinde hızla büyüdüğünü vurgulayarak, "Akvaryum katkıları üretiyoruz ve genellikle akvaryum malzemeleri ithal ediliyor. Bunu iki yıl önce fark ettik ve yerli üretimle ülkemize katkı sunmaya başladık. Şu an 20 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz" dedi.
YERLİ ÜRETİMİN YÜKSELİŞİ
Anatolian Pet Ürün Müdürü Buse Kağa ise pandeminin etkisiyle insanların evcil hayvanlara daha çok yöneldiğini belirtti. "Bu konuda farkındalık artıyor. Daha önce piyasada ithal mamalar çok fazla yer alıyordu; şimdi yerli üretim ürünler daha ön planda ve yurtdışından da talep görüyor" ifadelerini kullandı.
AKVARYUM SEKTÖRÜNDE YERLİ ÜRETİM
DNA Akvaryum Su Ürünleri firmasının sahibi Nevzat Akdeniz, akvaryum sektörünün son on yılda Türkiye'de önemli bir gelişim gösterdiğini söyledi. Akdeniz, "Dışa bağımlı bir sektörüz ama son 10 yıldır yerli üretim ürünleri dünya pazarına sunmaya başladık" şeklinde konuştu. Akvaryum sahibi olmak isteyenlere, balık türleri hakkında araştırma yapmalarını ve fikir alışverişinde bulunmalarını önerdi.