Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, guavanın Orta Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan ve Pakistan gibi bölgelerde büyük plantasyonlarda yetiştirildiğini belirtti.

Türkiye’deki ilk ticari guava bahçesinin sahibi olan Levent, “700 civarında ağacım var ve yaklaşık 6-7 ton ürün elde ediyorum. Dünya genelinde ağaç başına ortalama 10 kilogram hasat yapılırken, bizde bu rakam bazı yıllar 100 kilograma kadar çıkabiliyor. Guava meyvesi, dalından koparıldığında doğrudan yenebilen bir meyve olup, hasadı oldukça kolay. Ağaçlarında diken bulunmuyor ve olgunlaştığında elle rahatça toplanabiliyor. Ancak, çilek gibi hassas olduğundan, hasadı doğrudan ambalaj kutularına yapmak gerekiyor” dedi.

FED’in faiz kararı ile Türkiye’de güneş açtı FED’in faiz kararı ile Türkiye’de güneş açtı

Levent, guavanın kilosunu bu yıl 25 TL’den pazarladığını ve satıcılara maksimum 50 TL’ye satmalarına izin verdiğini belirtti. “50 TL’nin üzerinde fiyat çekenlere ürün vermiyorum. Bu meyvenin herkes tarafından erişilebilir olmasını ve tadılmasını istiyorum. Guava, esasen bir sanayi meyvesidir; dünya genelinde en çok meyve suyu ve reçel sanayi için kullanılır. Ayrıca dondurmacılık ve pastacılıkta da yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye’de büyük dondurma firmalarına da ürün verdim ve memnun kaldılar. Böyle güzel bir meyveyi ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.

Guavanın sağlık açısından da önemli olduğunu vurgulayan Levent, “Guava meyvesi yüksek oranda doğal likopen içeriyor, bu nedenle hastalıklarla mücadelede ve hücre yenilemede doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Ancak, guava bir ilaç değil, besleyici bir meyvedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA