Bilim ve Teknoloji

Yapay zeka ile gümrük kontrolleri daha etkili hale geliyor

İzmir'de düzenlenen 6. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi'nde Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, gümrük süreçlerini hızlandıran ve uyumsuzlukları tespit eden yapay zeka yazılımı "MUHAFIZ"ı tanıttı

Abone Ol

İzmir'de Çeşme'deki bir otelde gerçekleştirilen 6. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi, önemli teknolojik gelişmeleri ve sektörlerin dijital dönüşüm süreçlerini tartışmak üzere birçok uzmanı bir araya getirdi. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gümrük süreçlerinde yapay zekanın kullanımını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Bolat, “MUHAFIZ” adlı yeni yapay zeka yazılımının, gümrük sahalarından geçen eşya ve taşıt hareketlerindeki muhtemel uyumsuzlukları tespit etmekte kullanıldığını açıkladı. Bu yazılım sayesinde, gümrük kontrollerinde hem uyumsuzlukların daha hızlı tespit edilmesi hem de riskli eşyaların ve kişilerin belirlenmesi amaçlanıyor. Bakan, bu sistemin makine öğrenmesi teknikleri ile çalıştığını ve görüntü analizi yaparak riskleri belirlediğini ifade etti.
 

GÜMRÜK SÜREÇLERİNİN DİJİTALLEŞMESİ

Ticaret Bakanı, MİLTAR ekosisteminin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen araç ve konteyner tarama sistemleri üzerinde yapay zeka entegrasyonu ile etkinlik sağladıklarını söyledi. Bu sistemler, gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve basitleştirilmesi amacıyla tasarlandı. Bakan Bolat, gümrük işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra, ihracatta da yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığını vurgulayarak, Kolay İhracat Platformu'nun (KİP) geliştirilmesi ile ihracatçıların hedef pazar önerileri alabileceğini belirtti.
 

İHRACATTA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Bakan Bolat, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve firmaların dijital teknolojilere adaptasyonu için önemli destekler sunacaklarını ifade etti. Ayrıca, dijitalleşmenin sürdürülebilir büyüme ve istikrar için kritik olduğunu belirtti. “Yeşil ve dijital dönüşüm, hem ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmasında hem de uluslararası rekabet gücümüzü artırmada önemli bir rol oynayacak” dedi.

Zirvede ayrıca, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da söz alarak, Türkiye'nin küresel e-ticaret pazarında daha fazla pay alması gerektiğini vurguladı. Gürcan, e-ticaretin Türkiye'deki büyüme potansiyelini ve dijitalleşmenin önemini dile getirerek, "Genç ve dinamik nüfus, yüksek akıllı telefon kullanımı ve coğrafi konumumuz bize büyük avantajlar sağlıyor" şeklinde konuştu.
 

E-TİCARETTE HIZLA BÜYÜME

2022'de e-ticaretin Türkiye içindeki payının yüzde 20.3'e çıktığını belirten Gürcan, bu alandaki büyümenin devam ettiğini ifade etti. Türkiye'de 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacminin, 2023 yılında 1.85 trilyon TL'ye yükseldiğini aktardı. Sipariş adetlerinin de büyük bir artış gösterdiğini vurguladı.

Gürcan, e-ticaretin sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için yeni teknolojilerin entegrasyonunun şart olduğunu ve yapay zekanın, müşteri deneyimlerini kişiselleştirerek işletmelere akıllı kararlar alma imkanı sağladığını belirtti.