Yalan söyleyen birini anlamak çoğu zaman oldukça zor olabilir, ancak yeni bir araştırma, bunun aslında mümkün olduğunu gösteriyor. NTV'nin haberine göre; Hollanda'da yapılan bir çalışma, yalanları tespit etmenin en güvenilir ve basit yolunun konuşmalardaki detaylara odaklanmak olduğunu ortaya koydu.

Amsterdam Üniversitesi Davranış Bilimleri Fakültesi’nden bilim insanları, yalan söyleyen kişilerin söylediklerinde sıkça ayrıntı eksikliği gösterdiğini keşfetti. Araştırma, bu ayrıntılar üzerinde odaklanmanın, diğer geleneksel yalan tespit yöntemlerinden daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Beden Dili Egitimi 2 1

‘BEDEN DİLİ, YÜZ İFADELERİ…’

Yıllardır, yalan tespiti için beden dili, yüz ifadeleri ve ses tonu gibi ipuçları kullanılıyordu. Ancak, bu yöntemlerin genellikle yanıltıcı ve karmaşık olduğu düşünülüyor. Bruno Verschuere, araştırmanın lideri, bu tür ipuçlarına odaklanmanın sıkça hatalı sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, daha basit bir yaklaşım öneriyor: Konuşmaların ayrıntılarına dikkat etmek.

Aliyev, Ermenistan ile anlaşamadıkları o iki maddeyi açıkladı Aliyev, Ermenistan ile anlaşamadıkları o iki maddeyi açıkladı

‘AYRINTILARA ODAKLANMAK’

Yapılan araştırmalar, yalanların daha kolay tespit edilebilmesi için yer, zaman, kişi ve olay gibi temel ayrıntılara odaklanmanın daha etkili olduğunu gösterdi. Araştırma kapsamında yapılan deneylerden biri dikkat çekici sonuçlar verdi: Katılımcılar, yalan söyleyen ve masum kişilerden gelen ifadeleri izlediklerinde, başlangıçta ayrıntılara dikkat etmeden yapılan değerlendirmeler neredeyse tamamen şansa dayalıydı. Ancak, ikinci aşamada katılımcılara yalnızca olayla ilgili ayrıntılara odaklanmaları söylendiğinde, doğru tespit oranı yüzde 66'ya kadar yükseldi. Bu basit ama etkili yöntem, günlük hayatta da rahatlıkla kullanılabilir. Yalan söyleyen kişilerin, önemli detaylardan kaçındığı ya da konuşmalarındaki ayrıntıları eksik bıraktığı gözlemlenebilir. Yani, birinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için, söylediği şeylerdeki eksik ayrıntılara dikkat etmek yeterli olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi