Ekonomi

Van otlu peynirinin AB'de tescili için başvuru yapıldı

Van'ın yüksek kesimlerinde yetişen endemik bitkilerle yapılan otlu peynirinin uluslararası düzeyde tanıtımını artırmak ve yeni pazarlar oluşturmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil için başvuruda bulunuldu

Abone Ol

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen çalışma çerçevesinde, daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen otlu peynirin, Avrupa Komisyonu'nda coğrafi işaret tescili alması hedefleniyor.

Otlu peynir, koyun sütü, özel mayası ve yaylalardan toplanan "yabani nane, kekik, sirmo (yabani sarımsak), mendo, helis, siyabo" gibi doğal otların karışımıyla hazırlanıyor. Bu lezzetin uluslararası düzeyde tanıtılması için gerekli belgeler ve tarihsel kaynaklarla birlikte AB'ye başvuru yapıldığı bildirildi.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, otlu peynirin kentin önemli ve özdeşleşmiş bir ürünü olduğunu belirtti. Takva, "2018'de otlu peynir, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Asırlık bir beslenme kültürüne sahip bu peynirin uluslararası bilinirliğini artırmak için 2023'te çalışmalarımıza başladık. Van otlu peynirinin Avrupa'da tescilinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bu adım, hem marka değerinin korunması hem de geleneksel üretimine katkı sağlaması açısından önemlidir" dedi. Türkiye'de şu ana kadar 26 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını hatırlatan Takva, peynirden sonra diğer yöresel ürünler için de başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Belçika'nın Brüksel kentinden gelecek hayırlı haberleri beklediklerini ifade eden Takva, otlu peynirin uluslararası arenada hak ettiği değeri bulması için önemli bir sürecin başlangıcını yaptıklarını vurguladı.

Tarihi Peynirciler Çarşısı'nda 10 yıldır esnaflık yapan Seyithan Güler, otlu peynirin doğallığı sayesinde yüksek talep gördüğünü ve yurt içi ile yurt dışından sipariş aldıklarını belirtti. Coğrafi işaret tescili gibi girişimlerin, peynirin dünyaya tanıtımını artıracağına inandığını ifade etti. Peynir üreticisi Muammer Ayık ise, otlu peynirin içindeki bitkilerin tamamen doğal olduğunu ve bazı sağlık faydaları sunduğunu söyledi. Ayık, "Peynirin içinde bir katkı maddesine denk gelemezsiniz. Özellikle kırsal kesimlerde üretiliyor ve bu nedenle marka değeri için yapılacak girişimleri önemsiyoruz" dedi.