Gelişmiş ülkelerin enerjide dışa bağımlılığı azaltma stratejilerinde jeotermal enerji kritik bir rol oynuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Avrupa Konseyi gibi kuruluşların raporlarında vurgulanan jeotermal enerji, karbonsuzlaştırma politikalarında merkezi bir konumda. Türkiye ise bu dönüşümün liderlerinden biri olmaya aday. Jeotermal enerji üretiminde dünya sıralamasında 4. sırada, Avrupa’da ise lider olan Türkiye, bu alandaki büyük potansiyeliyle dikkat çekiyor. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, dünya genelindeki jeotermal enerji kurulu gücünün 2050’ye kadar 5 kat artarak 100 bin MW’a ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Ali Kındap

Altın fiyatlarında bugün ne oldu? | 1 Ocak 2025 güncel rakamlar Altın fiyatlarında bugün ne oldu? | 1 Ocak 2025 güncel rakamlar

Kındap, "Jeotermal enerji yatırımları, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından ülkelere uzun vadeli faydalar sağlıyor. Türkiye’nin bu alanda küresel liderliği üstlenmemesi için hiçbir neden yok" dedi.

KÜRESEL TALEBİN 140 KATINI KARŞILAMA POTANSİYELİ

IEA’nın raporlarına göre, proje maliyetlerindeki düşüşle jeotermal enerjinin 2050 yılına kadar küresel elektrik talebindeki artışın yüzde 15’ini karşılayabileceği öngörülüyor. Jeotermalin mevcut teknik kapasitesi, küresel elektrik talebinin 140 katını karşılayabilecek düzeyde.

Ali Kındap, jeotermalin enerji üretimi, seracılık ve termal turizm gibi farklı alanlarda da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. “Türkiye, jeotermalin entegre kullanım alanlarında dünya lideri olabilir” ifadelerini kullandı.

2024’TE JEOTERMALİN YÜKSELİŞİ

Türkiye’nin jeotermal enerji sektöründe 2024, iki yıllık durgunluğun ardından yeniden hareketlenmenin yaşandığı bir yıl oldu. Ali Kındap, 2023’te başlatılan projelerin toplam kurulu gücünün 300 MW’a yaklaştığını ve yeni projelerle birlikte sektörde 2026’dan itibaren önemli bir sıçrama beklendiğini belirtti.

JEOTERMAL SERACILIKTA DÜNYA MARKASI OLMAYA DOĞRU

Jeotermal enerjinin tarımsal kullanımı da dikkat çekiyor. Türkiye, 150 bin dönüm potansiyele sahipken, şu anda 7 bin dönüm jeotermal ısıtmalı sera alanına sahip. Avrupa’da lider konumda olan Türkiye, bu alandaki yatırımlarla dünya markası olma yolunda ilerliyor.

Türkiye, jeotermal enerjiyle enerji üretimi, seracılık ve turizm gibi alanlarda entegre bir model sunarak küresel enerji dönüşümüne öncülük edebilir. Kındap, jeotermalin enerji dışı kullanım alanlarında yapılan yatırımlarla Türkiye’nin bu alandaki liderlik rolünü daha da güçlendireceğine dikkat çekti.

Kaynak: BÜLTEN