Biyonik bacaklar, ampute bireyler için doğal yürüme hızlarına ulaşmayı sağlıyor Biyonik bacaklar, ampute bireyler için doğal yürüme hızlarına ulaşmayı sağlıyor

Plastik su şişelerinin içilmesinin tip 2 diyabet riskini artırabileceğini gösteren çığır açan bir yeni çalışma ortaya çıkardı. Diabetes dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ambalajlarda kullanılan kimyasal BPA, vücudun insülin hormonuna olan duyarlılığını azaltarak şeker metabolizmasını olumsuz etkileyebiliyor.

Araştırma, Amerikan Diyabet Derneği'nin 2024 Bilimsel Oturumlarında sunulacak ve ABD Çevre Koruma Ajansı'na, BPA'ya maruz kalmanın güvenli sınırlarının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunacak. Önceki çalışmalar, bu tür kimyasalların insan hormonlarını bozabileceğini göstermişti, ancak yeni bulgular BPA'nın tip 2 diyabet riskini artırabileceğine dair ilk kesin kanıtları sunuyor. Araştırmada, sağlıklı 40 yetişkine günlük olarak vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 50 mikrogram BPA verilmiş. Bu doz, şu anda EPA tarafından güvenli olarak kabul edilen miktarın altında yer alıyor. Ancak bu katılımcılar, BPA'ya maruz kalan grup, plasebo alan gruba kıyasla insülin hormonuna daha az yanıt verdiği gözlemlenmiştir.

Araştırmacılar, bu bulguların, BPA'nın güvenli dozlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve sağlık uzmanlarının hastalarına bu konuda bilgi vermesi gerektiğini öne sürmektedir. Plastik şişelerin yerine paslanmaz çelik veya cam kullanımı gibi alternatif ambalaj seçeneklerinin diyabet riskini azaltabileceği belirtiliyor. Sonuç olarak, plastik ambalajların yaygın kullanımı kolaylığı sağlasa da, sağlık üzerindeki potansiyel etkileri hakkında artan sayıda araştırma endişe yaratıyor.

Kaynak: NTV