Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Batı Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Şenay Yılmaz, 3. hafta Kasım ayında kutlanan Dünya KOAH Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında bilgi vererek, hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir solunum rahatsızlığı olduğunu belirtti.

KOAH’ın, özellikle nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi solunum sorunlarına yol açan bir hastalık olduğunu ifade eden Yılmaz, bu rahatsızlığın, genellikle ileri yaşlarda daha sık görülse de genç yaşlarda da başlayabileceğini söyledi. Dünya genelinde her 10 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’de ise 45 yaş üzerindeki bireylerde KOAH oranının yüzde 8,8 olduğunu aktardı. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının, hava kirliliğinin ve biyokütle yakıtlarının solunmasının hastalığa yol açan başlıca risk faktörleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Çalışmalar, KOAH hastalarının yüzde 80’inin sigara içtiğini ve tütün kullanımının hastalığın en yaygın nedeni olduğunu gösteriyor" dedi.

KOAH’ta Erken Tanı ve Önlemler

Doç. Dr. Yılmaz, KOAH’ın tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, hastalığın ilerlemesiyle birlikte solunum sıkıntılarının arttığını ve bu durumun yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. KOAH’ın tanısının basit bir nefes ölçüm testi ile koyulabileceğini belirten Yılmaz, "Solunum fonksiyon testi, hava akımındaki tıkanıklıkları belirleyerek hastalığın tanısını koymamıza yardımcı olur" dedi. Yılmaz, risk faktörleriyle mücadele etmenin ve tütün kullanımından kaçınmanın hastalığın önlenmesinde ilk ve en önemli adım olduğunu vurguladı.

Kuruyemişler kardiyovasküler sağlığı destekliyor Kuruyemişler kardiyovasküler sağlığı destekliyor

Hava Kirliliği ve Alevlenmeler

KOAH hastalarının hava kirliliği bulunan bölgelerde maske kullanmalarının önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, "Hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde dışarı çıkarken maske takmak, hastaların sağlığı açısından faydalıdır" dedi. Ayrıca, KOAH hastalarının hava kalitesini takip etmeleri gerektiğini belirten Yılmaz, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ndan yararlanarak dış ortamdaki hava kalitesini izlemeleri gerektiğini hatırlattı.

KOAH tedavisinde kullanılan ilaçların solunum yolu ile alınan inhalerler olduğunu belirten Yılmaz, hastaların grip ve zatürre aşılarını da yaptırmalarının önemine değindi. Akciğer rehabilitasyonunun, hastaların yaşam kalitesini artıran bir tedavi yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.

Sağlıklı Akciğerler İçin Tavsiyeler

Doç. Dr. Şenay Yılmaz, sağlıklı akciğerler için tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmasını, ortam havasının temiz tutulmasını, dengeli beslenilmesini ve düzenli egzersiz yapılmasını önerdi. Ayrıca, hastaların yaşlarına uygun aşıları olmalarını ve iklim değişikliği gibi faktörlere duyarlı olmalarını da tavsiye etti. Yılmaz, “Sağlıklı akciğerler ve kaliteli bir nefes için bu önerilere dikkat etmek, KOAH gibi hastalıkları engellemenin anahtarıdır” diye ekledi.

Kaynak: İHA