Uzmanlar, pestisitlerin kanserden zehirlenmelere kadar birçok hastalığa neden olabileceğini ifade ederken, meyve ve sebzelerin bu ilaçlardan arındırılması için önemli ipuçları paylaştı.

Sağlığımızı gizliden tehdit ediyor| Yüzü şişen, saçları dökülenler dikkat Sağlığımızı gizliden tehdit ediyor| Yüzü şişen, saçları dökülenler dikkat

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Pelin Basım, pestisitlerin tarım ürünlerinin güvenliğini sağlamak için kullanılmak zorunda olduğunu, ancak sağlıksız kullanım ve temizlenmeden tüketilmesinin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Basım, "Pestisitler, meme, prostat, kolon kanseri gibi beslenmeyle direkt ilişkili kanser türlerine, Parkinson, unutkanlık, erken yaşlanma, toksik etkilere bağlı gıda zehirlenmeleri ve anne karnındaki bebeğe kadar geçen genetik hastalıklara yol açabiliyor" dedi.

Meyve ve Sebzeleri Karbonatlı Suda Bekletin

Doç. Dr. Pelin Basım, halk arasında yaygın olarak kullanılan sirkeli suyun pestisitleri tamamen temizlemediğini ve deterjan kullanımının yanlış olduğunu vurguladı. En etkili temizleme yönteminin karbonat olduğunu belirten Basım, "Gıdaları 15-30 dakika karbonatlı suda bekletmek pestisitleri büyük oranda yok eder. Ayrıca, meyve ve sebzelerin güvenilir yerlerden alınması, bol suyla yıkanması ve kabuklarını soyarak tüketilmesi gerektiğini de ekledi.

Pestisit Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Yüksek doz pestisitle enfekte olmuş sebze ve meyvelerin tüketilmesi durumunda zehirlenmelere yol açabileceğini belirten Basım, "Tipik turist diyareyi (yolcu ishali) andıran bulantı, yüksek ateş, kusma, ishal gibi akut semptomlar görülüyor. Akut zehirlenmelerin yanı sıra kronik olarak yüksek doz pestisite maruz kalmak, tedavisi mümkün olmayan hastalıklara neden olabiliyor" dedi.

En Çok Pestisit Bulunan Ürünler

İstanbul Medipol Üniversitesi Gıda Mühendisi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Olum, pestisit kullanımının en çok çilek, şeftali, ananas, üzüm, nektarin, elma, armut ve ıspanakta yoğun olduğunu belirtti. Olum, "Türkiye'deki mevzuatlar Avrupa Birliği (AB) ile aynı olsa da bazı çiftçiler ekonomik kaygılar nedeniyle fazla pestisit kullanabiliyor" dedi.

Sertifikalı Ürünler Tercih Edilmeli

Dr. Olum, vatandaşların ürün alırken büyük marketlerden iyi tarım uygulamalı sertifikalı ve organik tarım sertifikası olan ürünleri tercih etmelerini önerdi. Olum, "Bu sertifikalı ürünlerde kalıntı limiti çok düşük olan pestisitler kullanılıyor. Ürünleri bol su ile yıkamak ve kabuklarını soymak da etkili. Ayrıca yüzde onluk bir karbonat çözeltisinin içinde bekletmek pestisitlerin etkili bir şekilde azalmasına yardımcı olur" dedi.

Çiftçilere Eğitim Verilmeli

Pestisit kullanımının azaltılması için çiftçilere verilen eğitimin artırılması gerektiğini belirten Olum, "Çiftçi kendi toprağına ve suyuna zarar verdiğinin farkında olmalı. Sağlıklı tarım yöntemleri konusunda çiftçi bilinçlendirilmeli ve desteklenmeli" diye konuştu.

Pestisit Nedir?

Bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan kimyasal maddelerin tümüne pestisit denilmektedir. Tarımsal üretimde zararlılar, böcekler, kemirgenler, bitler, otlar ve küflenme gibi biyolojik etmenleri yok etmek veya azaltmak amacıyla kullanılan pestisitlerin uygunluğu, Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmektedir.

Kaynak: İHA