NASA'nın öncülüğündeki bir araştırma, Mars'ın buzlu katmanlarının altında uzaylı yaşamın gizlenebileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, Kızıl Gezegen’in kadim buz kütlelerinin, ölümcül kozmik radyasyonu engelleyerek mikrobiyal yaşam için bir siper görevi görmüş olabileceğini öne sürdü.
MİKROBİYAL YAŞAMIN SIRLARI
DailyMail.com’a konuşan başyazar Dr. Aditya Khuller, uzaylı yaşamın hayatta kalmasının anahtarının, muhtemelen tozlu kar yağışından oluşan buzlar olduğunu ve bu koyu renkli tozun emdiği güneş ışığının, buzlu yüzeyin altında erimiş suyun gelişmesine olanak tanıyabileceğini ifade etti. Bilgisayar modellemesi, su buzunu parçalayan ışık miktarının, bu sığ eriyik su havuzlarında fotosentezi tetikleyebileceğini gösteriyor.
KRIYOKONİT DELİKLERİ VE FOTOSENTEZ
Dr. Khuller, "Bunlara 'kriyokonit delikleri' deniyor ve buzun üstündeki toz ve tortunun buzun içine erimesiyle oluşuyor çünkü buz kendisinden daha koyu," dedi. Dünya’daki kriyokonit deliklerinde, fotosentez yoluyla güneşten enerji çeken algler, mantarlar ve siyanobakteriler gibi birçok minik yaşam formu belgelendi. Dr. Khuller, Mars’taki buz tabakalarının, evrende yaşam bulma çabalarımızda en erişilebilir yerlerden biri olması gerektiğini vurguladı.
KÜRESEL DAĞILIM VE FOTOSENTEZ BİLEŞENLERİ
Kriyokonit kolonileri Antarktika, Grönland ve Norveç'in Svalbard takımadalarında incelendi. Dr. Khuller, mikroorganizmaların genellikle kış aylarında uykuda kaldığını ve tozlu buzda sıvı su oluşturmak için yeterli güneş ışığına ihtiyaç duyduğunu belirtti. "Fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli miktarda güneş ışığı ve sıvı su gerekir," dedi.
DÜNYA'DAN MARSA VERİ AKIŞI
Araştırma, Dr. Khuller'in NASA'nın Phoenix Mars Lander ve Mars Keşif Yörünge Aracı tarafından toplanan verilerden yola çıkarak yürüttüğü projelere dayanıyor. Ekip, bu verileri başlangıçta Dünya'daki karasal kar ve buzul buzunun parlaklığını tahmin etmek için oluşturulmuş bilgisayar simülasyonlarına aktardı.
MARS'TA YAŞAM OLASILIĞI
Elde edilen veriler, yüzeyin altındaki derinliğin yaşamı destekleyebilmesi için buzda daha fazla toz bulunması gerektiğini ortaya koydu. Dr. Khuller, "Daha temiz buz için metre derinliklerde fotosentezin gerçekleşebileceği bölgeler mevcut," dedi. Araştırma sonuçları, Mars'taki mikrobiyal yaşamın olası derinliklerini 2,15 ila 3,10 metre arasında gösteriyor.
MARS'TA YAŞAM BULUNABİLİR Mİ?
Dr. Khuller, "Mars'ta yaşam bulduğumuzu söylemiyoruz; ancak tozlu Mars yüzeylerinin, yaşam arayışında en kolay ulaşılabilir yerler olduğunu düşünüyoruz," dedi. Mars'ta doğal olarak oluşan donmuş su ve karbondioksit gibi iki farklı buz türünün varlığı, bilim insanları arasında tartışmalara yol açıyor.
GÜVENİLİR VERİLERİN GÜNDEME GELİŞİ
Dr. Khuller, Mars tozunun aynı bileşime sahip olduğu inancında olduklarını, ancak Dünya'ya getirilen Mars materyalinin analizine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. “Buzun içinden örneklere ulaşmayı çok isteriz, ancak bu gelecekteki bir görev için düşünülebilir” dedi.
SONUÇ VE GELECEK ARAŞTIRMALAR
Mars'taki fotosentetik yaşamın varlığı, büyük sorularla karşı karşıya. Ancak Dr. Khuller ve ekibi, Mars'ın yüzeyinde uzaylı yaşamın nerede bulunabileceği konusunda önemli veriler elde ettiler. Önümüzdeki kasım ayında Washington Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'na katılacak olan Dr. Khuller, "Tozlu buz senaryolarını laboratuvar ortamında yeniden yaratıyoruz” diye konuştu.