Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğiyle, Dünya Gıda Günü öncesinde "Ulaşılabilir, Güvenilir ve Sürdürülebilir Gıda Paneli" gerçekleştirildi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Antalya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu katıldı. Panelde, güvenilir ve sürdürülebilir gıdaya ulaşım yolları ele alındı.

Vahide Yanık, gıdanın günümüzde önemli bir konu haline geldiğini vurgulayarak, 16 Ekim'in Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını belirtti.

Dünya genelinde 2,8 milyar insan sağlıklı beslenemiyor

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, dünya genelinde gıda üretiminin arttığını ancak gıda fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti. Selışık, dünya çapında 733 milyon insanın aç, 2.8 milyar insanın ise sağlıklı beslenemediğini dile getirdi. Her yıl 600 milyon insanın kontamine gıda nedeniyle hastalandığını belirten Selışık, gıda hakkının herkes için temel bir hak olduğunu vurguladı.

Gıda fiyatları yüksek

Selışık, FAO'nun Eylül ayı raporuna göre gıda fiyatlarının 18 ayın en hızlı artışını kaydettiğini belirterek, “Eylül ayında gıda fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 3 oranında arttı” dedi. Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu kaydeden Selışık, ancak tarım nüfusunun yaşlandığını ve gençlerin bu alana ilgi göstermediğini ifade etti.

Gıda israfı büyük bir sorun

Antalya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, dünya genelinde 1.4 milyar ton gıda israfı yapıldığını belirterek, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için israfın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Antalya'da gıda denetimlerinin sıkı bir şekilde yapıldığını ekledi.

Borsa İstanbul’dan asgari ücret yükselmesine pozitif tepki | BIST 100 endeksi yükseldi Borsa İstanbul’dan asgari ücret yükselmesine pozitif tepki | BIST 100 endeksi yükseldi

Tarımda bilimsel yaklaşımlar ön planda

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, son 30 yılda tarım topraklarının yüzde 15 oranında azaldığını ancak bu dönemde meyve ve sebze sektöründe yüzde 60 artış yaşandığını belirtti. Gıda kaybı ve israfının önlenmesi için bilimsel metotların kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Gıda okur yazarlığına vurgu

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, tüketicilerin gıda okur yazarlığını geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Tüketicilerin ürün etiketlerini dikkatlice incelemeleri gerektiğini belirten Manavoğlu, küçük gıda işletmeleri için “Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı” sisteminin hayata geçirilmesini önerdi.

Panel, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmayı amaçladı.

Kaynak: İHA