Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) Genel Müdürü Muhiddin Şahin, Türkiye'de ilk kez Türkşeker tarafından uygulanan sözleşmeli üretim modelinin şeker pancarı üretiminde büyük rol oynadığını duyurdu. Şahin, bu modelin ülkemizdeki şeker pancarı üretiminin desteklenmesinde ve garanti altına alınmasında kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Sözleşmeli Üretim Modelinin Tarihçesi ve Avantajları
Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker pancarı üretiminin Türkiye'de ilk şeker fabrikalarının kurulduğu 1926 yılından itibaren bu yöntemle yapıldığını söyledi. O yıllarda makineli tarımın bulunmaması nedeniyle yüksek iş gücü gerektiren şeker pancarının çiftçiler tarafından tercih edilmediğini, bu yüzden desteklendiğini açıkladı. Şahin, bu desteklerin, pancar üretiminin teşvik edilmesinde önemli bir etken olduğunu vurguladı.
Sözleşmeli üretim modelinin çiftçiler için ürün satış garantisi ve üretim sürecinin her aşamasını kapsayan detaylı bir yapıya sahip olduğunu belirten Şahin, bu modelin pancar tarımında münavebe takibi, fabrikaların kapasitesine uygun üretim sağlanması ve çiftçilere istikrarlı gelir temin etme gibi pek çok fayda sağladığını ifade etti. Şahin, Türkşeker'in pancar üreticileriyle yaptığı sözleşmelerin ürün fiyatı, üretim, teslim ve alım şartları, avans ve destekler, ürün bedel ödemeleri ve cezai müeyyideler gibi konuları kapsadığını söyledi.
Avans Ödemeleri ve Destekler
Türkşeker’in üreticilere, şeker pancarı üretim sürecinin en önemli girdileri olan gübre ve tohum ihtiyaçlarını karşılamaları için sağladığı desteklerin önemine değinen Şahin, bu yıl temmuz sonuna kadar üreticilere toplam 2,8 milyar lira avans ödendiğini, yıl sonuna kadar bu miktarın 4,2 milyar lirayı bulmasının beklendiğini açıkladı. Geçen yıl ise yaklaşık 5,5 milyar lira avans ve 4,1 milyar lira destek ödemesi yapıldığını belirtti.