Safanur ÖZTÜRK- EGE TELGRAF/ Türk vatandaşlarının yurtdışında yerleşmek için tercih ettikleri ülkeler, genellikle kültürel yakınlık ve kolay vize koşullarıyla dikkat çekiyor. Türkler, kültürel benzerlikler, büyük Türk topluluklarının varlığı ve ekonomik fırsatlar gibi sebeplerle bu ülkeleri yerleşim için tercih ediyor. Vize şartlarının zorluğu bazı ülkelerde yerleşim kararlarını etkilese de, Türk vatandaşları bu ülkelerde kendilerini rahat hissedebilecekleri bir sosyal ortam bulabiliyor. Bu ülkeler, Türk kültürüne yakınlıkları ve sundukları yaşam standartlarıyla Türklerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Hem vizesiz seyahat imkanları hem de büyük Türk topluluklarının varlığı, bu ülkeleri cazip kılan başlıca sebepler arasında yer alıyor.

İşte Türklerin hem kültürel hem de sosyal açıdan kendilerini rahat hissedebilecekleri 10 ülke:

1. Azerbaycan

Azerbaycan, Türk kültürüne olan benzerliğiyle bilinen ve Türkiye'ye en yakın ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Başkent Bakü, dil, din, yemekler ve gelenekler açısından Türkiye’ye çok benziyor. Ayrıca, Azerbaycan'a Türk vatandaşları vizesiz seyahat edebiliyor. Bu da Türkler için yerleşim açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kktc)1

2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Kuzey Kıbrıs, Türkiye ile olan tarihi ve kültürel bağları nedeniyle Türk vatandaşlarının sıkça tercih ettiği bir diğer yerleşim noktası. Lefkoşa ve Girne gibi şehirler, Türkiye ile olan yakın ilişkileri sayesinde Türklerin kendilerini evlerinde hissetmelerine olanak tanıyor. KKTC’ye de vizesiz seyahat edilebiliyor.

Almanya1

3. Almanya

Almanya, Türklerin en çok göç ettiği ülkelerden biri. Özellikle Berlin, Köln ve Hamburg gibi şehirlerde büyük Türk toplulukları bulunuyor. Bu şehirlerde Türk restoranlarından marketlerine kadar pek çok kültürel unsur mevcut. Almanya’ya yerleşmek isteyen Türkler, Schengen vizesi almak zorunda olsalar da buradaki Türk topluluğu, ülkeyi cazip kılıyor.

Fransa1

4. Fransa

Fransa, Türk vatandaşlarının yerleşmek için tercih ettiği bir diğer Avrupa ülkesi. Marsilya, Paris ve Lyon gibi şehirlerde büyük Türk toplulukları yaşıyor. Marsilya'da özellikle Türk kültürüne ait izler oldukça yaygın. Fransa’ya yerleşim için Schengen vizesi gerekiyor.

Hollanda1

5. Hollanda

Amsterdam ve Rotterdam gibi şehirlerde, Türk vatandaşlarının sıkça tercih ettiği Hollanda, kültürel etkinlikleri ve Türk topluluklarıyla biliniyor. Türkçe konuşulan işletmelerin ve derneklerin yaygın olduğu bu ülkede, yerleşim için Schengen vizesine ihtiyaç var.

İngiltere1

6. İngiltere

Londra ve Manchester gibi büyük şehirlerde yoğun Türk nüfusunun bulunduğu İngiltere, iş olanakları ve eğitim fırsatları nedeniyle Türkler tarafından tercih ediliyor. İngiltere vizesi almak gerekmekle birlikte, ülkede Türk işletmeleri ve toplulukları oldukça yaygın.

TEİAŞ’tan dev işe alım duyurusu! Başvurular başladı TEİAŞ’tan dev işe alım duyurusu! Başvurular başladı

Yunanistan1

7. Yunanistan

Türkiye’ye olan coğrafi yakınlığı ve ortak Akdeniz kültürü nedeniyle Yunanistan da Türkler için cazip bir yerleşim noktası. Özellikle Selanik ve Atina gibi şehirler, tarih boyunca Türklerin izlerini taşımış ve bugün de Türk vatandaşlarının tercih ettiği yerler arasında yer alıyor. Yunanistan için de Schengen vizesi alınması gerekiyor.

Bulgaristan1

8. Bulgaristan

Bulgaristan, Türklerin tarihsel bağlarının olduğu bir diğer komşu ülke. Sofya ve Plovdiv gibi şehirlerde yerleşik Türk toplulukları mevcut. Türkiye ile Bulgaristan arasında hem kültürel hem de ekonomik bağlar bulunuyor. Ancak, Bulgaristan’a yerleşmek isteyen Türkler Schengen vizesi almak zorunda.

9. Rusya

Rusya, Moskova ve St. Petersburg gibi büyük şehirleriyle Türklerin tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Türk şirketlerinin Rusya'da yatırımları bulunurken, tarihi ve ekonomik bağlar da yerleşim kararlarında etkili. Ancak, Rusya için vize alınması gerekiyor.

10. İtalya

Akdeniz’in sıcak kültürü ve Türk topluluklarının varlığıyla İtalya da Türkler için yerleşim açısından tercih edilen ülkelerden biri. Roma ve Milano gibi büyük şehirler, Türkler için hem iş hem de sosyal yaşam fırsatları sunuyor. İtalya’ya yerleşmek isteyenlerin Schengen vizesi alması gerekiyor.

Kaynak: EGE TELGRAF