Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Tahmaz Karaman ve L'Institut Agro Montpellier iş birliğiyle yürütülen projede, Türkiye'deki yerel üzüm çeşitlerinin DNA profilleri belirlenerek akrabalık ilişkileri analiz edilecek. Bu çalışma, Türkiye'nin şarap yapımında kullanılan yerel çeşitlerin kökenlerini ve özelliklerini daha iyi anlamayı hedefliyor.

2017 yılında bu alandaki çalışmalara öncülük eden ve aynı zamanda üretici olan Selahattin Ambarkütük ile iletişime geçilerek, Ayağıbüyük Köyü'nde 200 dönüm alanda yetiştirilen Sungurlu Beyaz'ından örnekler talep edildi.

Yapılan açıklamada, "2023 hasadı itibarıyla ticari şarap yapımında kullanılan 68 yerel çeşidin DNA analizi ile profillerinin belirlenmesinin, Türkiye için birçok fayda sağlayacağına inanıyoruz. Bu analizler, mevcut çeşitlerin ayrılmasını ve bazı çeşitlerin yeniden değerlendirilmesini mümkün kılacak. Ayrıca, batı dünyasında kullanılan birçok çeşidin kökenleriyle ilgili belirsizlikleri giderecektir. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz" denildi.

Tarım-ÜFE Yıllık Yüzde 32,10 arttı Tarım-ÜFE Yıllık Yüzde 32,10 arttı

Bu proje, Türkiye'nin şarap kültürünü daha derinlemesine incelemeyi ve yerel üzüm çeşitlerinin uluslararası arenada daha iyi tanınmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak: İHA