Güncel

Türkiye’nin yeni çekirgeleri: Anadolua moli ve Anadolua bergeri!

Anadolua moli ve Anadolua bergeri türleri, Türkiye'de endemik çekirge cinsi Anadolua'ya ait yeni üyeler olarak bilim dünyasına kazandırıldı.

Abone Ol

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve diğer üniversitelerden bilim insanları, yaklaşık üç yıl süren araştırma sürecinin ardından Anadolua cinsine ait iki yeni tür keşfetti. Prof. Dr. Deniz Şirin'in öncülüğünde yapılan bu çalışma, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğine önemli bir katkı sağladı.

ÇALIŞMANIN DETAYLARI VE YENİ TÜRLER

2021 yılında başlatılan araştırmada, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan incelemeler sonucu, Anadolua moli ve Anadolua bergeri adlı iki yeni çekirge türü keşfedildi. Prof. Dr. Şirin, bu türlerin morfolojik ve ses karakteristiklerinde önemli farklılıklar olduğunu vurguladı. Çalışma, Anadolua cinsinin özelliklerini daha ayrıntılı bir şekilde anlamamıza katkı sundu.

ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARI VE KEŞİF SÜRECİ

Araştırmalar, Denizli'den başlayarak Türkiye'nin farklı noktalarında yapıldı. Şirin, zorlu doğa koşullarına rağmen, 20'den fazla noktada örneklemeler yaptıklarını ve bu süreçte farklı popülasyonlardan veri topladıklarını belirtti. Elde edilen sonuçlarla, iki yeni türün bilim dünyasına kazandırıldığını söyledi.

TÜRLERİN İSİMLENDİRİLMESİ

Yeni keşfedilen türlerin isimlendirilmesinde, bu alanda önemli katkılar sunan bilim insanlarının soyadlarından ilham alındı. Anadolua moli ismi, Aksaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abbas Mol'a, Anadolua bergeri ismi ise biyoakustik çalışmalarındaki katkılarından dolayı Dr. Dirk Berger'e ithaf edildi.