Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Arin Gölü, hızla çekilen su seviyesiyle beraber tarihi duvar kalıntıları ve mikrobiyolitlerin gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Ege'nin kuş cennetlerinden biri olarak bilinen gölde, kuraklık ve bilinçsiz sulamanın etkileri artarken, ekosistem de tehdit altında.

Karla kaplı Bezirgan Şelalesi Ispartalıları büyüledi Karla kaplı Bezirgan Şelalesi Ispartalıları büyüledi

Arin Gölü (2)

Adilcevaz ilçesine bağlı Göldüzü, Karşıyaka ve Esenkıyı köyleri arasında yer alan Arin Gölü, doğal yaşam çeşitliliğiyle dikkat çeken önemli bir alan. 200'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan göl, son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve tarım faaliyetleri nedeniyle hızla küçülüyor.

Gölün 13 kilometrekarelik alanında, su seviyesinin hızla düşmesiyle tarihi kalıntılar ortaya çıkarken, yerel halk bu değişimden endişe duyuyor. Su seviyesi çekildikçe, bölgeyi besleyen mikroorganizmalar ve eski yapılar gün yüzüne çıkıyor.

Arin Gölü (3)

Van Gölü'nün 10 metre yükseğinde bulunan Arin Gölü, geçmişte adeta bir kuş cenneti olarak biliniyordu. Ancak köy sakinleri, göldeki bu hızlı kuruma sürecinin bölgenin ekosistemini olumsuz etkileyebileceğinden endişeli. Yerel halktan Nedim Atalay, “Burası kuşların cenneti, sabahları kuş sesleriyle uyanırdık ama göl hızla kuruyor ve biz bu durumu üzülerek izliyoruz” dedi.

Uzmanlar ise göl çevresindeki ekosistemlerin korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurgularken, bilinçsiz sulama ve iklim değişikliğine karşı sürdürülebilir tarım ve su yönetimi politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Kaynak: İHA