Siber Olaylara Müdahale Merkezinden (USOM) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin siber güvenliğini sağlayan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), 2013 yılından bu yana toplamda 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit etti ve bu bağlantılara erişimi engelledi.

Uraloğlu, konuyla ilgili olarak şunları ifade etti: "USOM, yerli yapay zeka teknolojisiyle, oltalama saldırılarından 64 bin 115 alan adı tespit etti ve erişim engellendi. Ayrıca, 7 saat içerisinde 838 bin 112 kritik web sitesi taranarak zafiyetler tespit edildi."

Şoke eden boşanma kararı: Kadın, Eşine nafaka ödemek zorunda kaldı Şoke eden boşanma kararı: Kadın, Eşine nafaka ödemek zorunda kaldı

Zararlı Saldırılara Karşı Etkin Müdahale

Son bir hafta içinde 282 milyon 33 bin erişim isteği, 424 bin 156 zararlı internet adresi üzerine yapılan taramalar sonucu engellendi. USOM tarafından yürütülen faaliyetler, Türkiye'deki internet kullanıcıları ve kritik altyapıların korunmasında önemli bir rol oynuyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin siber güvenliğini sağlayan ekiplerin 7/24 görevde olduğunu vurgulayarak, 2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM uzmanı ile anlık 17 milyon IP adresi üzerinde tarama yapıldığını belirtti. Bu sayede, siber güvenlik açığına yönelik riskler proaktif şekilde tespit edilerek zamanında önlemler alınabiliyor.

Milli Yazılımlarla Güçlü Siber Savunma

Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikteki kritik rolüne de dikkat çekti. Özellikle Avcı, Azad ve Kasırga gibi tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen projelerin, ulusal siber güvenlik alanında büyük katkı sağladığını ifade etti. Kasırga projesi ile internet üzerindeki açık kaynaklara yönelik haftalık 130 tarama gerçekleştirildiği ve 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasının yapıldığı açıklandı.

Gelecekteki Siber Güvenlik Adımları

Bakan Uraloğlu, 2024 yılı boyunca yapılan taramalarda 15 bin 330 siber güvenlik açığı tespit ettiklerini ve bu açığın ilgili kurumlarla paylaşarak gerekli tedbirlerin alınmasına yardımcı olduklarını söyledi. Türkiye’nin siber güvenliğine yönelik bu kapsamlı çalışmalar, ülkenin dijital altyapısının korunmasında büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA