Türk savunma sanayisi, insansız hava araçları, dronlar, kara ve deniz araçları ile füze/roketler gibi askeri sistemleri, sinyal karıştırmalara karşı korumak amacıyla yeni elektronik harp koruma sistemleri geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, milli çözümler arasına giren teknolojiler, askeri operasyonların güvenliğini artırmayı hedefliyor.

BORAJ CRPA: Güçlü Anti-Jam Teknolojisi

SAĞLAMTEK tarafından geliştirilen BORAJ CRPA, çoklu anten elemanları ve gelişmiş sinyal işleme teknikleri kullanarak, GPS ve GNSS sinyallerine yönelik güçlü jammer saldırılarına karşı tam koruma sağlamaktadır. Bu sistem, askeri platformlarda güvenli bir iletişim sağlamak için tasarlandı ve uluslararası patent süreci devam etmektedir.

SAJ GNSS Kalkanı: Yenilikçi Koruma Çözümü

SAJ GNSS Kalkanı, insansız hava araçları ve diğer askeri platformlar için geliştirilmiş yenilikçi bir jammer koruma sistemi sunuyor. Bu teknoloji, farklı coğrafyalarda zorlu koşullar altında başarılı bir şekilde görev yapabiliyor.

Mercedes yaptı: Bu araçların şarjı hiç bitmeyecek! Mercedes yaptı: Bu araçların şarjı hiç bitmeyecek!

İş Birlikleri ve Anlaşmalar

SAĞLAMTEK, SAHA EXPO 2024 fuarı çerçevesinde Jandarma Asayiş Vakfına ait Javdes AŞ ile bir iyi niyet anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, BORAJ ve SAJ sistemlerinin insansız hava araçları, askeri uçaklar ve füzeler gibi çeşitli platformlarda kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Anlaşma çerçevesinde yürütülecek faaliyetlerle elektronik harbe karşı daha etkin bir savunma sağlanması hedefleniyor.

Saha Deneyimleri ve Testler

SAĞLAMTEK Teknik Müdürü Burak Sağlam, dört yıl önce kurulan şirketin, 10 kişilik bir ekiple AR-GE çalışmalarına dayalı olarak anten, RF haberleşme, mikro dalga ve radyo modülleri geliştirdiğini belirtti. Jammer sistemlerine karşı geliştirilen anti-jam ürünleri ile sahada yapılan testlerde, ürünlerin etkinliğinin başarıyla gösterildiği ifade edildi.

Özellikle Jandarma Havacılık Daire Başkanlığı ile işbirliklerine dikkat çeken Sağlam, CRPA ürününün test sürecinden sonra başarıyla tanıtıldığını aktardı. Canlı uçuşlar gerçekleştirilerek, jammer ortamında GPS uydu bağlantısının kaybedilmediği gösterildi.

Deniz Platformlarında Artan Kullanım

Son zamanlarda deniz platformlarında yoğun bir kullanım görüldüğünü vurgulayan Sağlam, Mersin limanlarında yaşanan sinyal karıştırmalarına karşı, sistemlerinin başarıyla kullanıldığını belirtti. Ürünlerin hava, kara ve deniz platformlarında görev yapabildiğini ifade eden Sağlam, deniz platformlarının yanı sıra kara platformlarına da yeni yeni girmekte olduklarını söyledi.

Yurt Dışı Faaliyetlerine Yönelik Hedefler

Burak Sağlam, önümüzdeki süreçte yurt dışı faaliyetlerinin ağırlığını artırmayı planladıklarını ifade etti. Bu strateji ile Türk savunma sanayisinin uluslararası alandaki etkisinin artırılması hedefleniyor.

Bu gelişmeler, Türk savunma sanayisinin ulusal güvenliği sağlamada önemli bir adım attığını göstermektedir.

Kaynak: AA