ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Merkezi'nin liderliğinde oluşturulan MAESTRO Mikro Medikal Teknolojiler Platformu, TÜBİTAK desteğiyle 19 üniversite ve araştırma merkezi ile 7 özel sektör kuruluşunun iş birliğiyle sağlık alanında devrim niteliğinde projeler geliştirmeye başladı. MAESTRO Platformu, hastalıkların tanı, takip ve tedavisinde kullanılacak yerli çip teknolojilerinin öncüsü olmayı hedefliyor.

Turkiyenin Saglik Alaninda Cigir Acacak Cip Teknolojileri1

Çip Teknolojilerinde Sağlıkta Yeni Bir Dönem

ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ MEMS Merkezi araştırmacısı Doç. Dr. Ender Yıldırım, çip teknolojilerinin sağlık alanında giderek daha fazla önem kazandığını belirtti. Yıldırım, “Uzun yıllardır otomotiv ve diğer endüstrilerde kullanılan çipler, sağlık bilimlerinde de kritik bir rol oynamaya başladı. MAESTRO Platformu çerçevesinde, kardiyovasküler hastalıklar ve akciğer kanseri gibi önemli sağlık sorunlarına yönelik çipler geliştiriyoruz” dedi.

Doktorlardan Sağlık Uyarısı

Prof. Dr. Haluk Külah, platformun sağlık alanındaki projelerini şu şekilde açıkladı: “Geliştirdiğimiz çipler, kafa travmalarında beyin aktivitelerini izleyebilen ve erken uyarılar sağlayan sistemleri içeriyor. Ayrıca, göz içi basıncı ölçen akıllı kontakt lensler ve kandan kardiyovasküler hastalıkların erken teşhisini sağlayan biyosensörler gibi yenilikçi ürünler üzerinde çalışıyoruz.”

Külah, “Bu projeler, Türkiye'nin mikro medikal teknolojilerde uluslararası bağımlılığını azaltma ve kendi kendine yeten bir ülke olma yolunda önemli adımlar atmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.

Ticarileşme ve Gelecek Hedefleri

Hastalıkların gizli sebebi: Soğuk hava mı, yoksa kalabalık ortamlar mı? Hastalıkların gizli sebebi: Soğuk hava mı, yoksa kalabalık ortamlar mı?

MAESTRO Platformu, 4 yıl sürecek destek programında yaklaşık 60 milyon TL ile destekleniyor. Külah, “Projelerimizden ticarileşmeye hazır üç ara ürünümüz mevcut. 4 yılın sonunda, tüm projelerin ticarileşmeye hazır hale gelmesi hedefleniyor” dedi.

ODTÜ MEMS Merkezi Müdürü Dr. Atilla Hakan Özdemir ise, “Çip teknolojilerimizle dünya çapında bir üretim merkezi olmayı planlıyoruz. Geliştirdiğimiz ürünler, yerli ve milli çözümler sunarak sağlık sektöründe önemli bir etki yaratacak” diye ekledi.

Disiplinler Arası İşbirliği

MAESTRO Platformu’nun projeleri, mühendislikten tıp bilimlerine kadar birçok disiplinin ortak çalışmasıyla yürütülüyor. Külah, “Bu projelerdeki yenilikçilik ve işbirliği, sağlık alanında çığır açacak gelişmelere olanak tanıyor. Hem mühendisler hem de sağlık profesyonelleri olarak, bu projelerin başarıya ulaşması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

MAESTRO Platformu’nun çalışmaları, sağlık alanında yerli ve yenilikçi çözümler sunarak Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik kapasitesini global ölçekte artırmayı hedefliyor.

Kaynak: AA