Türkiye'nin ilk kadın Sümerologu ve ünlü arkeologlardan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi, Çığ’ın yazarı olduğu Kaynak Yayınları duyurdu. Yayıncı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Son Sümer Kraliçesi" olarak tanımladığı Çığ'ı kaybettiklerini belirterek, ailesi, okurları ve tüm Türkiye'nin başının sağ olduğunu ifade etti.

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?

Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te Bursa'da dünyaya geldi. Ailesi, Kurtuluş Savaşı yıllarında Çorum'a yerleşmiş, ancak Çığ beşinci sınıfta tekrar Bursa’ya taşınmış ve burada eğitimine devam etmiştir. Lise yıllarını tamamladıktan sonra Kız Muallim Mektebi’ne girmiş ve 1931’de mezun olmuştur. Öğretmenlik mesleğine adım atarak Eskişehir'e tayin edilmiştir.

Atatürk'ün çağrısı üzerine 1935 yılında, Ankara'da kurulan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Sümeroloji bölümüne kaydolmuş ve 1940 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde çalışmaya başlamıştır. Burada, Sümer, Akad ve Hitit dillerine ait çivi yazılı belgeler üzerinde yaptığı çalışmalarla büyük bir bilimsel katkı sağlamıştır. Ayrıca, dünya çapında tanınan Sümerolog Prof. S.N. Kramer ile birlikte yürüttüğü projeler, Sümer edebiyatına önemli yeni eserler kazandırmıştır.

1940’ta evlendiği eşi Kemal Çığ ile birlikte iki kız çocuğu sahibi olmuştur. 1960 yılında Almanya'nın Heidelberg Üniversitesi’nden davet alarak burada altı ay süreyle araştırmalar yapmıştır. 1965 yılında Roma'da düzenlenen Hitit sergisine başkanlık etmiş, ardından sergiyi Londra’ya götürmüştür.

Felçli köpek Dobby kök hücre tedavisi ile yeniden yürümeye başladı Felçli köpek Dobby kök hücre tedavisi ile yeniden yürümeye başladı

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI VE ESERLERİ

Muazzez İlmiye Çığ, Sümer ve Hitit kültürlerine dair derinlemesine araştırmalar yapmış ve bu konularda pek çok eser kaleme almıştır. Çığ, toplamda 13 kitap ve birçok bilimsel makale yayımlamıştır. En önemli eserlerinden bazıları arasında Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni (1995), Sümerlilerde Tufan (2008), Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk (1998), Hititler ve Hattuşa (2000) gibi çalışmalar bulunmaktadır.

Çığ, 2000 yılında Fahri Doktor unvanına layık görülmüştür. Sümeroloji alanındaki katkılarının yanı sıra kadın hakları savunucusu olarak da tanınmış, yazdığı kitaplarda tarihsel ve kültürel temaları derinlemesine incelemiştir.

SON YILLARI

Muazzez İlmiye Çığ, 1972 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden emekli olmuştur. Ancak bilimsel araştırmalarına ve yayınlarına devam etmiştir. Çığ, dünya çapındaki bilimsel kongrelerde Türkiye’yi temsil etmiş, Sümeroloji alanında yaptığı katkılarla tanınmıştır. 2014 yılında 100. yaşını kutlamış, 2019’da 105 yaşında da Türkiye'nin en yaşlı Sümerologu olarak aktif bir şekilde çalışmalarına devam etmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi