Bakan Yumaklı'dan üreticilere müjde: 2 Milyar 900 Milyon TL'lik destek ödemesi başlıyor Bakan Yumaklı'dan üreticilere müjde: 2 Milyar 900 Milyon TL'lik destek ödemesi başlıyor

Yıl sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam rüzgar enerjisi kapasitesinin 1350 megavata ulaşması bekleniyor. İlk yarıda elde edilen 426 megavatlık artış, yıl sonu tahmininin yüzde 32'sini oluşturuyor. Almanya, 1300 megavat kapasite ekleyerek en yüksek karasal rüzgar kapasitesini sisteme dahil eden ülke oldu. Onu 876 megavatla İspanya, 573 megavatla Fransa ve 536 megavatla İsveç izliyor.

WindEurope Üst Yöneticisi Giles Dickson, Avrupa’nın bu yıl gerçekleştirdiği rüzgar enerjisi kurulumlarının geçen yıla benzer olduğunu belirtti. Dickson, önümüzdeki yıl Avrupa'da daha fazla rüzgar enerjisi kurulumu beklediklerini, bunun için izin süreçlerinin kolaylaştırılmasının önemli bir etken olacağını ifade etti. Almanya'nın dört yıl önceki izin süreçleri değişikliği ile bu başarıyı elde ettiğini vurguladı. Türkiye’de makroekonomik dengelerin iyileşmeye başladığını ve bunun yatırım ortamında iyileşmeyi beraberinde getireceğini kaydeden Dickson, "Kısa vadede Türkiye'de yatırım yapmak hala zor. Ancak orta ve uzun vadede ülkeye birçok yeni yatırımı getirecek doğru ve istikrarlı makroekonomik bağlam yaratılıyor" dedi. Bu koşullar altında Türkiye’nin yeni rüzgar santralleri inşa etmesinin enerji bağımsızlığı ve ekonomik kalkınma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Karasal Kurulumlar Çoğunlukta

Avrupa, bu yılın ilk yarısında toplamda 287 gigavat rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşırken, bunun 243 gigavatı karasal rüzgar enerjisi santralleri tarafından oluşturuldu. Bu veriler, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanındaki atılımının uluslararası düzeyde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.

Kaynak: Bigpara Hürriyet