Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye'nin farklı illerinde yaptığı 5 yıllık araştırma sonucunda, Entoloma türüne ait 4 yeni mantar keşfetti. Bu keşif, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği açısından önemli bir adım oldu. Kaygusuz, “Bu keşif ile Türkiye'de Entoloma türlerinin sayısı 61'den 65'e çıktı. Bugüne kadar bu türe ait yeni bir tanımlama yapılmamıştı” dedi.

Entoloma Mantar Türleri (2)

Isparta, Denizli, Muğla, Burdur, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde toplanan mantar örnekleri üzerinde yapılan araştırmalar, Entoloma türünün çeşitliliğini ortaya koydu. Yapılan DNA barkod analizleri sonucunda, Adıyaman ve Denizli'den toplanan örneklerin Entoloma brunneofibrillosum, Burdur’dan toplanan mantarların ise Entoloma humidiphilum ve Entoloma ochraceodiscum türlerine ait olduğu belirlendi. Ayrıca, Denizli, Adıyaman ve Şanlıurfa’dan toplanan örneklerin ise Entoloma colchicum türüne ait olduğu saptandı.

İzmir’in kadınları, sahneyi ve gönülleri fethetti! İzmir’in kadınları, sahneyi ve gönülleri fethetti!

Bu keşif, mantar bilimi dünyasında heyecan yarattı ve Alman Mikoloji Derneği’nin Mycological Progress dergisinde geniş bir şekilde yayımlandı. Kaygusuz, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği açısından oldukça zengin bir konumda bulunduğunu vurgulayarak, bu türlerin bilim dünyasına kazandırılmasının, ülkenin bilimsel tanıtımına önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Kaynak: İHA