Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşarak önemli bir adım attı. Ancak, bu gelişme Türkiye'de bir alfabe değişikliğine yol açacak mı? Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, bu konuda merak edilenleri açıkladı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 9-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun 3. toplantısında, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğiyle alfabe birliği konusu masaya yatırıldı. Prof. Dr. Osman Mert, alfabenin geçmişten bugüne uzanan sürecini ve Türk dünyasında alfabe birliği için yapılan çalışmaları detaylandırdı.

Prof. Dr. Mert, Ortak Türk Alfabesi'nin, 1926'dan beri gündemde olan bir proje olduğunu belirterek, bu çalışmanın daha önceki toplantılarda alınan kararlarla şekillendiğini vurguladı. Alfabe önerisi, farklı lehçeleri dikkate alarak oluşturulmuş bir çerçeve alfabedir.

Türk Bayrağı Şam’da yükseldi: 12 yıl aradan sonra diplomatlar geri döndü! Türk Bayrağı Şam’da yükseldi: 12 yıl aradan sonra diplomatlar geri döndü!

Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye'de mevcut alfabede bir değişiklik olmayacağını ifade ederek, "Türkiye ve Azerbaycan’da mevcut alfabede bir değişiklik olmayacak. Diğer lehçelerle ortak olan 29 harfi kullanmaya devam edeceğiz," dedi. Ayrıca, Ortak Türk Alfabesi'nin kabul edilmesinin Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini artıracağına inandığını belirtti.

Kaynak: TRT Haber