Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'nin sismik yapısına ilişkin önemli veriler içeren Türkiye Deprem Tehlike Haritası hakkında yeni bir açıklamada bulundu. 2019 yılında yürürlüğe giren harita, uzman akademisyenler ve kamu kurumlarının katkılarıyla hazırlanmış durumda.

AFAD’ın son açıklamasına göre, Türkiye genelinde tam 485 diri fay segmenti bulunuyor. Bu segmentler, yer ivmesi değerlerine göre renklendirilmiş haritada açık sarıdan koyu kırmızıya uzanan bir renk skalasıyla gösteriliyor. Bu renk geçişleri, deprem anında zeminde oluşabilecek sarsıntının şiddetini ifade ediyor.

Haritanın detayları, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Deprem Dairesi Başkanı Aykut Akgün, Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Teoman Selçuk Köksal ve inşaat mühendisi Zehra Özçelik tarafından yapılan teknik değerlendirmeyle kamuoyuna aktarıldı.

Genel Müdür Orhan Tatar, haritanın altyapısının Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından 2013'te güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası ile tarihsel deprem kataloglarına dayandığını vurgulayarak, "Yeni veriler geldikçe harita da sürekli güncellenecek" dedi.

Deprem Dairesi Başkanı Aykut Akgün ise bu haritanın sıkça yanlış anlaşıldığını belirterek, “Bu bir risk haritası değil, sadece belirli bir noktadaki yer ivmesini gösteren teknik bir çalışmadır” ifadelerini kullandı.

1996–2019 yılları arasında kullanılan eski haritada Türkiye 1. ile 5. derece arasında sınıflandırılırken, yeni haritada bölge kavramının kaldırıldığı belirtildi. Artık her yerleşim yeri kendi özgün en büyük yer ivmesi değeriyle tanımlanıyor.

Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Teoman Selçuk Köksal da haritanın, depreme dayanıklı bina tasarımlarında temel veri seti olarak kullanıldığını ifade etti. İnşaat mühendisi Zehra Özçelik ise, haritadaki renk skalasının ivme artışını temsil ettiğini açıkladı.

(gercekgundem.com)

Kaynak: HABER MERKEZİ