Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kapsamlı göz taramaları sonucunda, Türkiye’de 2,4 milyon bebek ve çocukta çeşitli görme kusurları saptandı. 2023 yılı verilerine göre, bu taramalar kapsamında 17 bin bireyde görme problemi tespit edildi.

Her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan Dünya Görme Günü, önlenebilir körlük ve görme bozuklukları konularında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insan, önlenebilir veya henüz tedavi edilememiş görme sorunlarıyla karşı karşıya.

Göz Muayenesi-1

Görme Sorunları ve Sıklığı

Görme problemleri arasında en yaygın olanı gözdeki kırma kusurlarıdır. Bunu katarakt, glokom, korneal opasiteler, diyabetik retinopati ve trahom gibi diğer sorunlar izliyor. Ayrıca yaşlılık kaynaklı yakın ve uzak görme bozuklukları da sık görülen problemler arasında yer alıyor.

Türkiye’de, 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 5,1’inde görme sorunları mevcut. Bu grupta kadınların yüzde 6,5’inin, erkeklerin ise yüzde 3,7’sinin görme problemleri bulunduğu kaydedildi. Ayrıca, ülkemizdeki ağır engelli bireylerin yaklaşık yüzde 9,5’ini görme engelliler oluşturuyor.

Göz Muayenesi2

Ulusal Görme Tarama Programı

Bebek ve çocuklarda görme sorunlarının erken tanı ve tedavisi için Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Görme Tarama Programı uygulanıyor. Bu program çerçevesinde, 2015 yılında yenidoğanlara, 2016’da okul öncesi çocuklara ve 2018’de ise ilkokul çağı çocuklara yönelik göz taramaları başlatıldı.

Bakan Memişoğlu: Türkiye, sağlıkta bölgesinin lideri olma hedefinde Bakan Memişoğlu: Türkiye, sağlıkta bölgesinin lideri olma hedefinde

Aile hekimleri, 0-3 aylık bebekler, 36-48 aylık çocuklar ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için belirlenen yaş aralıklarında göz taraması yapıyor. Tarama sonuçlarına göre riskli görülen çocuklar, göz hastalıkları uzmanlarına yönlendiriliyor. Bu ücretsiz taramalar sayesinde, tanı alan çocukların erken tedavi edilmesi ve ileride karşılaşabilecekleri görme sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA