Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ufuk Ertural, mevsim geçişlerinde çocuklarda yaygın olarak görülen akut bronşit hakkında bilgilendirdi.

Bronşit, özellikle çocuklar ve bebeklerde görülen ve genellikle soğuk algınlığına benzeyen semptomlarla başlayan bir akciğer enfeksiyonudur. Burun akıntısı, tıkanıklığı, öksürük, hafif baş ağrısı ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, akciğerlerdeki solunum tüplerinin (bronşların) iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Akut bronşit, kısa sürede gelişen ve genellikle kısa süren bir hastalıktır. Tedavi için basit önlemler alınarak hastalığın yayılması engellenebilir.

Virüsler En Yaygın Nedendir

Akut bronşit genellikle viral bir enfeksiyon sonucu gelişir. Ayrıca bakteriler, toz, alerjenler ve havadaki ağır partiküller de hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir. Özellikle çocuklar, başka çocuklarla yakın temas sonucu virüsü kaptıkları için bu hastalığa yakalanabilir. En sık, burun, ağız veya boğazda (üst solunum yolu) soğuk algınlığı ya da başka viral enfeksiyonların ardından görülür.

Kronik Hastalığı Olan Çocuklar Daha Riskli

Akut bronşit, mukus üretiminin artmasına neden olur ve hastalık genellikle hızlı gelişir, ancak semptomlar kısa sürede geçer. Çoğu vaka hafif seyrederken, astım, kronik sinüzit gibi kronik hastalığı olan çocuklarda hastalık daha ağır geçebilir. Ayrıca toz alerjisi gibi risk faktörlerine sahip çocuklar da bronşite yatkın olabilir.

Belirtiler ve Tedavi

Akut bronşit, çocuklarda öksürük, burun akıntısı, göğüs tıkanıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik, titreme, hafif ateş ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle başlar. Bu semptomlar genellikle 7-14 gün sürer, ancak öksürük bazen 3-4 hafta kadar devam edebilir.

Tedavi aşamasında ise genellikle antibiyotik kullanılmaz çünkü hastalığın çoğu viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. 8-10 gün süren öksürük için bile antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Tedavi, semptomların hafifletilmesine yönelik olarak parasetamol veya ibuprofen gibi ilaçlarla yapılır. Ayrıca bol istirahat, yeterli sıvı alımı ve ortam nemi sağlanması önemlidir.

Beslenme Sorunu Olan Çocuklar Hastaneye Yatırılabilir

Beslenme sorunu yaşayan ve iştahsızlık nedeniyle yeterli beslenemeyen çocuklar, hastaneye yatırılarak takip edilmelidir. Çoğu çocuk, akut bronşit tedavisiyle herhangi bir sorun yaşamadan iyileşebilir, ancak bazı durumlarda hastalık zatürreye dönüşebilir.

Hastalığın Yayılmasını Engellemek İçin Alınacak Önlemler

Bronşit ve benzeri solunum yolu hastalıklarının yayılmasını engellemek için çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, öksürük ve hapşırık sırasında ağız ve burunlarını kapatmaları öğretilmelidir. Ayrıca, çocukların aşılarının düzenli yapılması ve hasta çocuklarla teması engellemek önemlidir. Okul ve kreşlerde hasta olan çocukların evde dinlenmesi sağlanmalı, hasta çocukların temas ettiği yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Anne sütü, bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarını azaltarak, emzirilen bebeklerde enfeksiyon riski daha az görülmektedir.

Türk Metal Sendikası üyelerine Fizyomer’den sağlık hizmetlerinde indirim fırsatı Türk Metal Sendikası üyelerine Fizyomer’den sağlık hizmetlerinde indirim fırsatı

Uz. Dr. Ertural, mevsim geçişlerinde çocukların sağlığını korumak için bu basit ama etkili önlemleri almanın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: İHA