Ekonomi

Türkiye, 85,4 milyon kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dünya Nüfus Günü vesilesiyle yayımladığı bültenle, Türkiye'nin doğuşta beklenen yaşam sürelerinin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti

Abone Ol

Ülkelerin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, Türkiye'nin 2023 yılında 1,51 çocukla dünya ortalamasının altında kaldığı görüldü. Bu değer AB üyesi 27 ülke ortalamasının da altında yer aldı. Erkekler için doğuşta beklenen yaşam süresi açısından Türkiye, 74,8 yıl ile dünya ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyor. Kadınlar için ise doğuşta beklenen yaşam süresi 80,3 yıl olarak kaydedildi, bu da dünya ortalamasının üzerindedir.

AB üyesi 27 ülkenin incelendiği raporda, erkekler için en yüksek doğuşta beklenen yaşam süresi 82,1 yıl ile İtalya ve İsveç'te görülürken, kadınlar için en yüksek doğuşta beklenen yaşam süresi 86,7 yıl ile İspanya'da belirlendi.

Dünya genelinde ise erkekler için doğuşta beklenen yaşam süresi 70,8 yıl, kadınlar için ise 76 yıl olarak tahmin edildi. En yüksek erkek doğuşta beklenen yaşam süresi Monako'da 85,2 yıl iken, en düşükü ise 52 yıl ile Çad'da kaydedildi.

Kadınlar için en uzun doğuşta beklenen yaşam süresi Monako'da 89 yıl iken, en düşüğü 54,2 yıl ile Nijerya'da görüldü.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresinin bu seviyelerde olması, sağlık hizmetlerindeki gelişmelerin etkisiyle açıklanıyor. Türkiye'nin bu alandaki performansı, küresel ölçekte dikkat çeken bir durum olarak öne çıkıyor.