Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun 2026'da 5G teknolojisine geçileceğini açıklamasının ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gelecek yıl yapılması planlanan ihale için hazırlıklarını hızlandırdı. BTK, "2024-2028 Stratejik Planı" çerçevesinde Türkiye'nin geniş bant internet hizmetini hızla geliştiriyor ve 5G teknolojisinin tüm ülkeye kazandırılmasını hedefliyor.
5G ve 6G Çalışmaları
Dünyada bazı ülkelerde kullanılmaya başlanan 5G teknolojisi, Türkiye'de İstanbul Havalimanı'nda test edilmişti. Çiçek aşısı gibi çığır açan teknolojilerin, uluslararası standart kuruluşlarıyla uyum içinde geliştirilmesi ve 6G'ye yönelik AR-GE çalışmalarının desteklenmesi öncelikler arasında yer alıyor. Türkiye'nin 5G vizyonu, yerli imalatın teşvik edilmesi ve teknoloji bağımsızlığının artırılmasını amaçlıyor.
Yerli ve Milli Teknolojiler
On İkinci Kalkınma Planı doğrultusunda, yapay zeka, nesnelerin interneti ve 5G gibi teknolojiler ön planda. 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının yerli tasarım ve üretimi teşvik edilecek. BTK, yerli ve milli 5G teknolojilerinin geliştirilmesi, AR-GE projelerinin desteklenmesi ve ulusal ekosistemin güçlendirilmesi için kamu ve özel sektör temsilcileriyle işbirliği yapıyor.
Geniş Bant Altyapı ve 6G
Yeni nesil ağ altyapılarının yaygınlaştırılması ve 5G'nin kullanımının artması, veri yükünü artıran uygulamaları destekleyecek. BTK, 6G teknolojisine yönelik ulusal ve uluslararası çalışmaları takip ederken, alçak yörünge uyduları üzerinden sağlanan geniş bant hizmetlerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalar da yürütecek.
Bu hazırlıklar, Türkiye'nin küresel teknoloji rekabetinde yerini sağlamlaştırırken, yerli üretim ve teknolojik bağımsızlık konularındaki hedeflerine ulaşmasını sağlayacak.