Güncel

Troya Müzesi'nden anlamlı hareket: Polyksena Lahti siyaha büründü

Çanakkale Troya Müzesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, 2.500 yıllık Polyksena Lahti’ni bir saat boyunca siyah örtüyle kapatarak, kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

Abone Ol

Çanakkale'nin Troya Müzesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe imza attı. Müze, 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti’ni, Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena'nın kurban edilmesinin betimlendiği sahneyle, 1 saat boyunca siyah örtüyle kapatarak, kadınlara yönelik şiddete dikkat çekti.

Troya Ören Yeri'nden çıkan tarihi eserlerin sergilendiği Troya Müzesi, kadına yönelik şiddetin tarihi kökenlerine de ışık tutuyor. Bu özel günde, müzede yer alan Polyksena Lahti, Agamemnon’un kızı İfigenya’nın kurban edilmesinin yanı sıra, Troya Kralı Priamos ve Kraliçe Hekabe’nin kızı Polyksena'nın kurban edilme sahnesini de yansıtıyor. Müzede, kadınların tarih boyunca maruz kaldığı şiddeti vurgulamak amacıyla, Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği sahne, 1 saat boyunca siyah örtüyle kapatıldı.

Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, etkinlik hakkında açıklama yaparak, “Kadına yönelik şiddetin tarihsel bir geçmişi var. Bu şiddet, Troya destanında da yer alıyor. Agamemnon’un kızı İfigenya’nın kurban edilmesi gibi, Troya Kralı Priamos ve Kraliçe Hekabe’nin kızı Polyksena'nın kurban edilmesi de buna örnek. Bugün burada, Polyksena’nın kurban edilme sahnesiyle, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek istedik. Kadın, hiçbir gerekçeyle şiddet görmemeli, çünkü değerli ve kıymetlidir” dedi.