Karşıyaka Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İzmir’in kadın yöneticilerini bir araya getiren buluşmada, şiddetle mücadelede dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, çeşitli kadın belediye başkanları, muhtarlar ve meclis üyeleri gibi isimler, kadının toplumsal rolüne dair güçlü mesajlar verdi.

Etkinlikte Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Lorasdağı, kadın yöneticilerin görev aldıkları bölgelerde sağladıkları olumlu etkiler üzerine dikkat çekici bir sunum gerçekleştirdi.

Karşıyaka Belediyesi 25 Kasm Kadın (1)

Karşıyaka’nın Gücü Tüm Türkiye’ye Yayılmalı

Kent Restoran’da gerçekleşen etkinlikte konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, kadınların mücadelesine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Ünsal, “Ulu Önderimiz Atatürk ‘Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ diyerek Türk kadınını, Avrupa’daki kadınlardan bile önce önemli haklarla donatmıştır. Ancak bugün geldiğimiz noktada kadın cinayetlerini ve şiddeti gündemimizden düşüremiyoruz. Bu, bir devlet sorunudur. Yaşam hakkı anayasal düzenlemelerle korunmalı, cezai yaptırımlar caydırıcı hale getirilmelidir. Karşıyaka’da her günümüze Zübeyde Hanım’ı selamlayarak başlıyoruz. Bu bilinçle, Karşıyaka’nın gücünü tüm Türkiye’ye yaymalı ve kadının sesine bu kutsal kentten destek vermeliyiz” dedi.

Karşıyaka Belediyesi 25 Kasm Kadın (3)

“İstanbul Sözleşmesi İlk 24 Saatte Geri Gelecek!”

Etkinlikte konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, kadın haklarına dair siyasi adımları ele aldı. Gökçen, “Siyaseti değiştirmeden, eşitliği tam olarak hayata geçirmeden şiddeti önlemek mümkün değil. Toplumsal cinsiyet eşitliği olmayan bir yerde şiddetle mücadele edilemez. Ne yazık ki ülkemizde cezasızlık algısı değil, artık cezasızlık olgusu var. CHP iktidara geldiğinde ilk 24 saatte İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalayacağız” dedi.

Kadınların yerel yönetimdeki varlığına da değinen Gökçen, kadın başkanların çalıştıkları bölgelerde kadınların yaşam kalitesini artırdığını ve toplumsal eşitliğe katkı sağladığını ifade etti.

“Dayanışma Şart!”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise dayanışmanın altını çizerek, “Bu bir eşitlik mücadelesidir. Türkiye’de kadın olmak daha zor. Bir gecede vazgeçilen İstanbul Sözleşmesi’ni CHP iktidarında tekrar imzalayacağız. Kadın cinayetleri politiktir. Sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler, kadın ve erkek demeden hep birlikte dayanışma içinde olmalıyız” dedi.

Meryemana’da otopark krizi giderek derinleşiyor Meryemana’da otopark krizi giderek derinleşiyor

Kadın Başkanların Fark Yarattığı Yerler

Prof. Dr. Berrin Lorasdağı’nın sunumunda kadınların yerel yönetimdeki etkileri ele alındı. Lorasdağı, kadın belediye başkanlarının görev yaptığı bölgelerde kadınların daha fazla kamusal alana çıktığını, sorunlarını paylaşabildiğini ve pozitif değişimlerin gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca Karşıyaka’nın toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde birinci sırada yer aldığını hatırlatarak, İzmir’in kadın potansiyelinin yüksekliğine dikkat çekti.

Kadın Belediye Başkanları Platformu: “Kadın Başkan Sayısı Artmalı”

Türkiye Kadın Belediye Başkanları Platformu Başkanı Nurgül Uçar, ülkedeki kadın belediye başkanlarının sayısının yetersizliğine vurgu yaptı. Uçar, kadınların görev aldığı yerlerde şiddet suçlarının azaldığını ifade ederek, kadın başkanların sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

Etkinlik sonunda, Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nın giriş katında “Karşıyaka’dan Kadın Hikayeleri” başlıklı fotoğraf sergisi açıldı. Kadınların toplumsal gücünü yansıtan bu sergi, katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.

Kaynak: Bülten