Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden (ADÜ) Prof. Dr. Murat Çekilmez başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazılar, kentin tarihi önemini daha da ortaya koyuyor.

Tralleis Antik Kenti, şehir merkezine 3 kilometre mesafede yer alıyor ve etkileyici yapılarından biri olan "gymnasium kompleksi" ile tanınıyor. Halk arasında "üç gözler" olarak bilinen bu yapının yanı sıra, zeytin ağaçları arasında yayılan Tralleis, manzarasıyla da dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Murat Çekilmez, 19. yüzyılda seyyahların Tralleis’i sadece gymnasium kompleksiyle bilindiğini, ancak daha sonraki çalışmalarda kentin tiyatrosu, tapınağı ve stadyumu gibi yapılarla çok daha büyük olduğunun anlaşıldığını belirtti. Tralleis’in Roma döneminin en büyük antik kentlerinden biri olduğunu ve kentte nüfuzlu kişilerin yaşadığını ifade etti.

Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru'na tepki: Kent suçu! Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru'na tepki: Kent suçu!

Çekilmez, kentin ticaret ve üretim faaliyetlerinin oldukça gelişmiş olduğunu vurguladı. Roma İmparatorluğu döneminde zenginlerin yaşadığı bir kent olarak bilinen Tralleis, dükkanlar ve sütunlu caddelerle bu zenginliği yansıtmış. Kazı çalışmalarında, kentin en hareketli yerlerinden biri olan sütunlu caddenin genişletildiği ve bu caddenin 13 metreye kadar genişletildiği ortaya çıkmış.

Prof. Dr. Çekilmez, sütunlu caddenin 1 kilometre uzunluğunda olduğunu ve bu cadde üzerinde yapılan kazı çalışmalarında şu anda 100 metrelik kısmının açığa çıkarıldığını belirtti. Önümüzdeki yıllarda bu cadde üzerinde 200 metrelik bir kısmın daha gün yüzüne çıkarılması planlanıyor. Tralleis’in sütunlu caddesi, İstanbul'un İstiklal Caddesi veya Aydın'ın bulvarlarına benzer şekilde, şehrin dinamik ve aktif yaşam alanlarından biri olarak kabul ediliyordu.

Bu kazılar, Tralleis Antik Kenti’nin Roma dönemindeki sosyal ve ticari yapısını daha iyi anlamaya yardımcı olacak ve ziyaretçilere antik kentin büyüklüğü hakkında bilgi verecek.

Kaynak: AA