Kültür-sanat

Tlos Antik Kenti'nde restorasyon çalışmaları başlıyor: Tarihin izleri yeniden hayat bulacak

Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Tlos Antik Kenti'nde meclis binası, iki hamam ve Kronos Tapınağı restore edilerek eski görkemine kavuşturulacak

Abone Ol

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde yer alan Tlos Antik Kenti'nde önemli restorasyon çalışmaları başlatılıyor. Meclis binası, iki hamam ve Kronos Tapınağı'nın eski ihtişamına kavuşturulması için adımlar atılacak.

Likya uygarlığının en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Tlos, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut'un liderliğinde 12 ay sürecek kazı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan antik kentte, geçmişte yapılan antik tiyatronun ardından şimdi de diğer yapılar restore edilecek.

Prof. Dr. Korkut, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının detaylarını paylaştı. Tlos'un akropol yükseltisi, klasik dönem saray kalıntıları ve antik tiyatro çevresindeki kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Korkut, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025'te restorasyonuna başlayacak meclis binası projesinin ihalesini gerçekleştirdi. Aynı zamanda, büyük hamam, Gymnasium hamamı ve Kronos Tapınağı'nın restorasyon projeleri de bu yıl içinde ihaleye çıkacak," dedi. Restorasyon çalışmalarının 2025 yılı itibarıyla başlayacağı ve Tlos'un tarihi dokusunun 2026'nın başında göz alıcı bir hale geleceği ifade edildi.

Antik tiyatroda devam eden restorasyon çalışmaları da hız kesmeden sürüyor. Prof. Dr. Korkut, oturma sıralarının ilk kısmının tamamlandığını, ikinci bölümde ise çalışmaların yarısının bittiğini açıkladı. "Hedefimiz 2025'in ortalarında tiyatronun iç kısmını tamamlamak. Dış duvarların restorasyonunu da 2025 sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz," dedi.