Adana’nın Feke ilçesine bağlı Tapan bölgesinde, koç boynuzu ve çelikle üretilen bıçaklar, usta ellerde şekillenerek adını duyurmaya devam ediyor. Kozan Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret alarak bölgenin markası haline gelen Tapan bıçağı, artık geçmişten geleceğe köprü kuran nadir mesleklerden biri olarak varlığını sürdürüyor.

Bıçak ustası İlhan Tanrıverdi, Tapan bıçağının üretiminde kullanılan koç boynuzunun bulunmasının giderek zorlaştığını belirterek, “Koç boynuzunu bulmak artık çok zor. Bir zamanlar bayramlarda toplanan koç boynuzları, günümüzde azalmış durumda. Ancak bu zor şartlara rağmen bizler geleneksel yöntemlerle bıçak üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Kardeş Takımı filminin konusu nedir? Oyuncu kadrosunda kimler var? Kardeş Takımı filminin konusu nedir? Oyuncu kadrosunda kimler var?

Koç Boynuzu Ve Çelik, Usta Elinde Markalaşıyor (1)

Gençlerin daha kârlı işlere yönelmesi nedeniyle usta sayısının giderek azaldığına dikkat çeken Tanrıverdi, mesleği 25 yıldır devam ettirdiğini ve bu geleneği gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını vurguladı. “Babam usta olduğu için bu mesleği öğrenmemde büyük rolü oldu. Eğitim hayatımda meslekle ilgilenmedim ama baba mesleği bana her zaman lazım olacağını söyledi ve ben de devam ettiriyorum” diyen Tanrıverdi, günümüzde Tapan bıçaklarının fiyatlarının 100 TL’den başladığını belirtti.

Kaynak: İHA