İzmir’in Tire ilçesinde 25 yıldır çiftçilik yapan Hasan Erdem, bu yıl büyük emeklerle yetiştirdiği karpuzları satamayınca hayvanlara bağışlamayı tercih etti. Erdem’in 20 dönümlük arazisinde yetiştirdiği yaklaşık 3 ton karpuz, piyasa koşullarında yeterli alıcı bulamayınca tarlada kaldı. Çiftçinin büyük bir umutla yetiştirdiği bu ürünlere, alıcıların çok düşük fiyat teklif etmesi üzerine Erdem, karpuzları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Doğal Yaşam Parkı'na bağışlamaya karar verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından tarladan toplanan karpuzlar, parktaki hayvanların tüketimine sunulmak üzere buzdolabında soğutuldu. Yazın en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, park sakinleri tarafından büyük bir iştahla tüketildi ve bu bağış, hayvanların 10 günlük karpuz ihtiyacını karşıladı.
'TARLADA KALMASIN İSTEDİM'
Hasan Erdem, çiftçiliğin zorluklarına dikkat çekerek, ürünlerin aracılara ve komisyonculara gitmesinin çiftçilerin kazancını düşürdüğünü belirtti. Erdem, "Bütün emeğimiz aracılara ve komisyonculara gidiyor. Ne çiftçi kazanıyor ne de halk kazanıyor. Halk, pahalıya yemek zorunda kalıyor, çiftçi ise ürününü bedavaya veriyor. Buna bir çözüm bulunmazsa, Türkiye’de çiftçilik diye bir şey kalmayacak. Bu seneyi bir şekilde atlattık ama önümüzdeki yıllar da böyle olursa tüm çiftçiler iflas eder ve kimse bir şey ekmez,” dedi. Tarlada kalan ürünlerin kendisi için çok üzücü olduğunu dile getiren Erdem, “Karpuzların tarlada kalmasını istemedim. İstediğim fiyata satamayınca, en azından hayvanlar faydalansın diye düşündüm ve Doğal Yaşam Parkı'na bağışladım. Helali hoş olsun” şeklinde konuştu.
10 GÜNLÜK İHTİYACI KARŞILADI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’na bağlı İzmir Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, alınan mahsulün hayvanların beslenmesinde nasıl kullanıldığını anlattı. Eğrilmez, “Karpuzları soğuk hava deposunda muhafaza ederek park sakinlerinin beslenmesinde kullanıyoruz. Mutfağımızda hayvanların ihtiyaç duyduğu her türlü gıdayı hazırlıyoruz. Vatandaşlar da zaman zaman buraya gıda bağışında bulunabiliyor. Bir çiftçi, ürünlerinin tarlada kalmasını istemediği için bizimle iletişime geçti. Biz de karpuzları toplayarak mutfağımıza getirdik. Filler, ayılar, su aygırları ve diğer hayvanlarımızı bu karpuzlarla besliyoruz. Bu bağış, parkımızın 10 günlük karpuz ihtiyacını karşılayacak” dedi.
'BAĞIŞ YAPMAK İSTEYENE ARAÇ YOLLAYABİLİRİZ'
Parkta yaşayan hayvanların her birinin özel beslenme programları olduğunu belirten Eğrilmez, “Doğal Yaşam Parkı’nda yaşayan her hayvanın türüne ve ihtiyacına uygun olarak özel menüler hazırlanıyor. Parkımızda günlük 100 kilogram meyve, sebze ve ot tüketen hayvanlarımız olduğu gibi, sadece 40 gram tüketen hayvanlarımız da var. Her bir hayvanın diyetini veteriner hekimlerimiz ve gıda mühendislerimiz titizlikle belirliyor. Bu nedenle, her bağış bizim için çok kıymetli ve titizlikle değerlendiriliyor. Gıda bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız olursa, araç göndererek bu ürünleri alabilir ve mutfağımıza getirebiliriz” diye konuştu.
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan karpuz, park sakinleri için büyük bir ziyafet olurken, çiftçi Hasan Erdem’in bu duyarlı davranışı takdir topladı.