Politika

TBMM'de 9. Yargı Paketi görüşmeleri başlıyor | Sınavlarda soru sayısı artırılıyor

TBMM Genel Kurulu’nda 9. Yargı Paketi görüşülecek. Yargı paketinde sınavlardaki soru sayılarının artırılması da gündemde!

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen düzenlemenin görüşmelerine devam edecek. 5 Kasım Salı günü başlayacak haftalık çalışmalarda, "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ele alınacak. Yargı Paketi kapsamında yapılması planlanan önemli değişikliklerden bazıları şunlardır:

Sınavlarda Soru Sayısı Arttırılıyor: Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısı, mevcut 100 sorudan 120’ye çıkarılacak. Bu değişiklik, adayların bilgi seviyelerinin daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilebilmesini amaçlıyor.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakat Düzenlemesi: Hakim ve savcı adayı mülakatlarına çağrılacak aday sayısında bir düzenleme yapılacak. İlan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday, mülakata davet edilecek.

Araç Satış Usulleri Değişiyor

Buluntu olarak alıkonulan ve sahipleri tarafından altı ay içinde teslim alınmayan araçların yediemin otoparklarında satış usulleri yeniden belirlenecek. Bu düzenleme, vatandaşların araçlarını geri alma süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Hakaret Suçlarına Yönelik Yeni Düzenlemeler

Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, şikayete bağlı olarak soruşturulması ve kovuşturulması gereken hakaret suçları için şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl ile sınırlı olacak.

Arabuluculuk Eğitimi ve Kayıt Şartları

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdemi olan kişiler, yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecekler. Bunun yanı sıra, uzlaştırmacı olabilmek için hukuk mezunu olma şartı getirileceği belirtiliyor.

Bütçe Görüşmeleri Devam Ediyor

Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılı bütçesi görüşmelerine devam edecek. Komisyonda Gençlik ve Spor, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının bütçeleri ele alınacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, basına kapalı bir toplantıda "Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere İlişkin 2023 Yılı Raporu"nu görüşmek üzere Jandarma Genel Komutanlığı yetkililerini dinleyecek. Salı ve çarşamba günleri ise Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. TBMM, bu haftaki çalışmalarıyla önemli yasal düzenlemeleri gündemine alarak, Türkiye’nin hukuk sistemine yönelik köklü değişiklikleri tartışmaya açacak.