Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'de adli tıp ve denetimli serbestlik alanında önemli açılışlara katıldı. İzmir Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı ve İzmir ile Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürlükleri'nin yeni binaları hizmete girerken, Bakan Tunç bir dizi açıklama yaptı. Adaletin herkese eşit bir şekilde ulaşabilmesi için hukukun güçlendirilmesi adına yapılan adımlar ve sistemdeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
ADLİ HİZMETLERDE YENİ ADIMLAR
Bakan Tunç, İzmir'deki yeni adli tesislerin, adaletin etkin bir şekilde sunulması için önemli birer yapı taşı olduğuna değindi. Yapılan yatırımların, adaletin herkese eşit şekilde ulaşması için çok büyük katkılar sağladığını belirtti. Konuşmasında, adaletin toplumsal huzurun teminatı olduğunu ve bu nedenle hukuk devletini güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti. Bakan Tunç, "Adaleti tesis etmenin vazgeçilmez koşulu ise hukuk devletini hakim kılmaktır. Yasama, yürütme ve yargıdan oluşan demokratik hukuk devletinin adaleti hakkıyla tecelli edebilmesi için tarafsız ve bağımsız, etkin işleyen bir yargı sistemine sahip olması gerekmektedir." dedi.
MEVZUATTA YENİLİKLER
Bakan Tunç, mevzuat alanında yapılan yenilikleri aktardı. 2002 yılından bu yana temel kanunlarda önemli güncellemeler yapıldığını belirten Tunç, "80 yıldan bu yana uygulanan ancak artık günümüz ihtiyaçlarına cevap vermeyen bütün temel kanunlarımızı, Ceza Kanunumuzu, Borçlar Kanunumuzu, Ticaret Kanunumuzu, Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzu ve Ceza Muhakemeleri Kanunumuzu yeniledik." dedi. Böylece Türkiye'nin, Avrupa'nın en yeni ve çağın gereklerine uygun temel kanunlarına sahip bir ülke haline geldiğini ifade etti.
FİZİKİ İMKANLARDA ARTIŞ
Adaletin ulaşılabilirliği ve verimliliği için fiziki altyapıların da güçlendirildiğini aktaran Bakan Tunç, 2002 yılında Türkiye genelinde sadece 78 adliye binası varken, bugün bu sayının 380’e çıkarıldığını söyledi. Ayrıca, adliye binalarının kapalı alan miktarının da 10 kat artırıldığını belirtti. "Adalet gecikmeden tesis edilmeliydi" diyen Bakan Tunç, bu konuda yapılan iyileştirmelerin önemli bir adım olduğunu vurguladı.
YAPAY ZEKANIN ADLİ HİZMETLERDEKİ YERİ
Bakan Tunç, teknolojinin adalet sisteminde nasıl bir rol oynadığından da bahsetti. UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin Türkiye’deki adalet süreçlerini hızlandıran önemli bir yenilik olduğunu belirten Tunç, "UYAP entegrasyon çalışmaları kapsamında, 57 kurumla 186 farklı entegrasyonu tamamladık" dedi. Bakan Tunç, adli hizmetlerin verimliliğini artırmak amacıyla yapay zeka üzerine de çalışmalar yapıldığını söyledi. Ancak, yapay zekanın karar verme mekanizmalarında yer almayacağını ancak çeşitli süreçlerin hızlandırılması için kullanılabileceğini belirtti.
HUKUK MESLEKLERİNE YENİ YAKLAŞIM: HMGS
Hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artırılması adına önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Tunç, hukuk fakültelerine girişte başarı sıralamasının 190 binden 125 bine yükseldiğini söyledi. Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) uygulamasının başladığını duyurdu. İlk HMGS'nin 29 Eylül 2024’te yapılacağını belirten Bakan Tunç, "Yılda iki kez bu sınav yapılacak." ifadelerini kullandı.
DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİYLE YENİ BİR DÖNEM
Bakan Tunç, 2005 yılından itibaren uygulanan denetimli serbestlik sisteminin, yalnızca suçluyu cezalandırmakla kalmadığını, aynı zamanda onları topluma kazandırmayı amaçladığını söyledi. Bugüne kadar 8 milyonun üzerinde kararın infazının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. 2024 yılında 108 bin yükümlünün kamuya yararlı işlerde çalıştığını ifade etti. Ayrıca, 12 bin hükümlünün halen kamuya yararlı işlerde çalıştığını söyledi.
MAHKEME SAYISINDA ARTIŞ
Bakan Tunç, mahkeme sayılarındaki artışın yargının hızını artırma amacını taşıdığını belirtti. 2002 yılında adli ve idari yargıda 3 bin 727 olan mahkeme sayısı, bugün 8 bin 632’ye çıkmış durumda. Son bir yıl içinde 2 bin 623 yeni mahkeme kurulduğunu belirten Bakan Tunç, bu artışın davaların daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacağını söyledi.
ADLİ TIP KURUMU'NUN ÖNEMİ
Adli Tıp Kurumu'nun, sadece ceza hukuku değil, özel hukuk davalarında da büyük öneme sahip olduğunu belirten Bakan Tunç, kurumun hizmetlerini artırmaya yönelik adımlar atıldığını söyledi. 2002 yılında sadece 5 ihtisas kurulu bulunan Adli Tıp Kurumu'nun bugün 8 ihtisas kurulu ile hizmet verdiğini ve 81 ilde faaliyet gösterdiğini aktardı. İzmir'deki yeni Adli Tıp Kurumu binasında da Trafik, Fizik, Adli Bilişim, Morg, Kimya ve Biyoloji İhtisas Daire Başkanlıklarının yer alacağını söyledi.
YARGI REFORMU STRATEJİSİ
Bakan Tunç, Türkiye'nin adalet sistemini daha da güçlendirecek olan "Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Stratejisi"nin hazırlıklarının tamamlandığını ve yakın zamanda Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Bu stratejinin adalet sisteminde önemli reformların önünü açacağına dikkat çekti.
YARGI SİSTEMİNDE YAPILAN YATIRIMLAR
İzmir’deki yeni adli tesislerin açılışına katılan Bakan Tunç, yargı sisteminin hızını artırmak için yapılan yatırımların önemine değindi. "Adaletin gecikmesi, adaletin kendisi değildir" diyen Tunç, mahkeme sayılarının artırılması ve yeni binalarla, davaların daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasının sağlanacağını ifade etti.