Kazı alanında, Koloni Çağı'nın sonlarına tarihlenen ve saldırılar sonucu tahrip olmuş antik yerleşim bölgesinde yaklaşık 4 bin yıllık bir mühür keşfedildi. Bu buluntu, Orta Anadolu'nun büyük ticaret merkezlerinden Kültepe ve Acemhöyük'teki seramik mühürlere benzerliği ile dikkat çekiyor. Ayrıca, geçtiğimiz hafta Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde bulunan 3 bin 900 yıllık silindir mühür, doğu ile batı arasındaki ticaret yollarını kanıtlayan önemli bir keşif olarak öne çıkıyor.

TOBB Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şule Arslan Ozan, kazı alanında yaptıkları incelemelerde, bu çalışmanın geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmak ve Tavşanlı'nın tarihini Türkiye ve dünya çapında tanıtmak amacı taşıdığını belirtti. Ozan, “Kadın girişimciler olarak tarihte iz bırakma hedefimizle burada toplandık. Bu gönüllülük çalışmaları, sadece bir görev değil, aynı zamanda tarihi bir mirası koruma çabasının parçasıdır” dedi.

64 bin yıllık atölye ve 24 bin yıllık insan izleri keşfedildi 64 bin yıllık atölye ve 24 bin yıllık insan izleri keşfedildi

Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın, kadın girişimcilerin kazı çalışmalarına olan katkısının bölgenin geleceği açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti. Aydın, “Bu etkinlik, Tavşanlı Höyük'ün tanıtımını ve korunmasını sağlayacak ve coğrafyamızın geleceğini belirleyecek” diye konuştu.

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ise, Kütahya'daki kazıların Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir dönemeç olduğunu vurguladı. Erbaş, “Kütahya'da ilk kez kadın girişimciler bir kazı alanında gönüllü olarak çalışıyor. Bu tür projeler, bölgenin tarihi mirasının korunması ve tanıtımı için büyük önem taşıyor” dedi.

Kazı çalışmalarına destek verenler arasında Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı, Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa Düzgün, MHP İlçe Başkanı Kürşat Öztaş, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Efe ve diğer kadın girişimciler de yer aldı.

Kaynak: İHA