Edirne'nin tarihî yapılarından biri olan Mahmudiye Kışlası, uzun yıllar cezaevi olarak kullanıldıktan sonra, restorasyon çalışmaları ile kültür merkezi haline getirilecek. 1826 yılında II. Mahmut döneminde inşa edilen ve zamanla "Yanık Kışla" olarak da bilinen yapı, şimdi ise yeni bir işlev kazanacak. Milli Saraylar Başkanlığı'nın önderliğinde yapılacak kapsamlı restorasyonla, kışla binası, Edirne'ye önemli bir kültürel miras olarak kazandırılacak.

Mahmudiye Kışlası (2)

Başkentte cam sanatının incelikleri sergileniyor Başkentte cam sanatının incelikleri sergileniyor

Edirne Sarayı kompleksinin içinde yer alan ve 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan Mahmudiye Kışlası, günümüzde restorasyon sürecine giriyor. Yapının, kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak bir merkeze dönüştürülmesi hedefleniyor. Proje tamamlandığında, bünyesinde konferans salonu, kütüphane ve Milli Saraylar Araştırma Merkezi'nin de yer alacağı bir kültür merkezi olarak halkın kullanımına sunulacak.

Mahmudiye Kışlası (3)

Mahmudiye Kışlası'nın Tarihi Önemi

II. Mahmut döneminde kurulan Mahmudiye Kışlası, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki askeri yapılar arasında önemli bir yer tutuyor. Askeri okul olarak da kullanılan yapı, yıllar içinde yangınlar nedeniyle "Yanık Kışla" olarak anılmaya başlandı. 1915 yılında ise Müşir İbrahim Paşazade Nurettin Paşa'nın ismiyle anılmaya başlandı. Son olarak cezaevi olarak kullanılan kışla binası, Adalet Bakanlığı'ndan Milli Saraylar Başkanlığı'na devredildikten sonra, restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Kaynak: AA