Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Tahtakale Mahallesi'nde bulunan Ahşap Han, tarihi ve mimari özellikleriyle dikkat çekiyor.
Tarihi ve Mimari Özellikler
Osmanlı Devleti döneminde, 1890'lı yıllarda inşasına başlanan ve 1900'lü yılların başında tamamlanan Ahşap Han, tamamen ahşaptan inşa edildi. Han, uzun yıllar boyunca kervanlara hizmet etti ve zemin katının ahır olarak kullanılması amacıyla çatısının ortası açık bırakıldı. Bu tasarım, konaklayan tüccarların at ve develerin kokusundan rahatsız olmamalarını sağlamak için uygulandı. Yıllar geçtikçe yapının çökme tehlikesi yaşaması sonucu, 1960'lı yıllarda yıkılıp yeniden inşa edildi. Dış mimarisi orijinal haliyle korunan hanın iç kısmı ise dönemin modern şartlarına göre yeniden tasarlandı. Günümüzde, ziyaretçilere nostaljik bir atmosfer sunan Ahşap Han, özellikle turistlerin ilgisini çekiyor.
Turistlerin İlgi Odağı
Bursa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen Ahşap Han, ziyaretçiler tarafından bolca fotoğraflanarak sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Rehberlik hizmeti veren han esnafı Hasan Basri Karnabat, “Ahşap Han, Osmanlı Devleti döneminde, 1890'lı yıllarda yapıldı ve 1900'lü yıllarda hizmete açıldı. Osmanlı dönemindeki adı ‘Ahşap Han' olarak bilinirken, günümüzde ‘Akarsu İpekçi İş Sarayı' olarak da anılmaktadır. Çatının ortası, binek atların zemin katta bırakılması nedeniyle açık bırakılmış, bu sayede ahır kokusunun odalara girmesi engellenmiştir,” dedi.
Karnabat, Ahşap Han'a gelen turistlerin çoğunluğunu Avrupa ülkelerinden geldiğini belirtti. “Güney Kore, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika gibi ülkelerden gelen turistler, Bursa'ya geldiklerinde burayı da ziyaret ediyor. Son yıllarda sosyal medyada bu tarihi hanın fotoğraflarını gören insanların ilgisi arttı ve ziyaretçi sayısı da bu nedenle yükseldi. Bizler, turistlere burasıyla ilgili bilgi vererek Ahşap Han'ın tanınmasına katkıda bulunuyoruz,” şeklinde konuştu.