Su Derneği'nin Kurucu Başkanı Ozan Yeşiltepe, şehirlerdeki su kaynaklarının hızla azaldığını vurguladı ve toplumsal bilinçlenmenin bu kaynakları korumak için kritik olduğunu belirtti. "Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımızı hep birlikte korumalıyız," diyen Yeşiltepe, suyun korunması konusunda toplum bilincinin önemine dikkat çekti.

İzmir’de kurulan Su Derneği, çeşitli kurumsal iş birlikleri için çalışmalarına başladı. Dernek Başkanı Ozan Yeşiltepe ve Yönetim Kurulu Üyeleri, su verimliliği ve susuzlukla mücadele konularında bir çalıştay düzenlemeyi önerdiler. Yeşiltepe, derneğin uzun zamandır kurulma aşamasında olduğunu ifade ederek, "Su Derneği kuruldu ve şimdi çalışma planlarımızı hayata geçireceğiz" dedi.

Yeşiltepe, Türkiye’de iklim kriziyle ilgili birçok dernek bulunduğunu ancak sadece su krizi ve kıtlığı konularına odaklanan tek dernek olduklarını belirtti. Dernek olarak, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının korunması için çalışan kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirmeyi ve bu alandaki farkındalığı artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Birol Özkardeşler, Teşkilat Başkanlığı’na seçildi Birol Özkardeşler, Teşkilat Başkanlığı’na seçildi

İZSU GENEL MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞME

Su Derneği Başkanı ve yöneticiler, İzmir’de su tasarrufu ve verimliliği üzerine bir çalıştay düzenlemek için İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ı ziyaret etti. Yeşiltepe, Erdoğan’ın misafirperverliğine teşekkür ederek, "Gürkan Erdoğan, bu alanda kendi çalışma planlarının olduğunu ve gelecekte iş birliği yapabileceğimizi belirtti. Geniş çaplı bir su çalıştayı düzenlemeyi planlıyoruz; bu çalıştay üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, su ekipman üreticileri, toplu konut idareleri, yerel yönetimler ve diğer paydaşları kapsayacak" dedi.

Yeşiltepe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın iklim ve su krizi konularına duyarlı olduğunu ve bu meseleyi önemseyen vizyon sahibi idarecilerle çalışmanın şehri avantajlı kıldığını ifade etti.

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM KRİZİ NEDİR?

Küresel ısınma, insan faaliyetleri sonucu atmosferde biriken gazların sıcaklık artışına yol açmasıdır. İklim değişikliği ise bu ısınma nedeniyle hava ve iklim hareketlerinde meydana gelen değişikliklerdir. Küresel ısınma sebep, iklim değişikliği ise sonuç olarak değerlendirilmektedir. 2022'de yayımlanan İnsani Gelişme Raporu'nda, insan kökenli tehlikelerin doğal tehlikelerden daha büyük bir boyuta ulaştığı belirtilmektedir. Bu nedenle, bu tehlikelerin kontrol altına alınması gerektiği vurgulanmaktadır.

SU KITLIĞININ TEMEL NEDENİ: BİLİNÇSİZLİK

Su kıtlığının en büyük nedeni bilinçsiz kullanımdır. Su, tarım, enerji, sanayi ve hane halkı kullanımı ile tüketilmektedir. Dünya üzerindeki su kaynaklarının yaklaşık yüzde 69’u tarımsal amaçlarla, yüzde 19’u sanayi sektöründe ve yüzde 12’si ise hane halkı kullanımında kullanılmaktadır. Bu sektörlerde bilinçli kullanım ve tasarruf sağlanırsa hem toplum hem de doğa bu konuda biraz nefes alabilir.

Kaynak: Bülten