Sağlık

Sosyal medyanın aşırı kullanımı çocuklarda "Beyin Çürümesi"ne yol açıyor!

Sosyal medyanın aşırı ve gereksiz kullanımı sonucu gelişen "beyin çürümesi", entelektüel gerileme ve sosyal izolasyona yol açıyor. Uzmanlar ergenlerin etkilendiğini belirterek ailelere uyarılarda bulundu

Abone Ol

Sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu gelişen "beyin çürümesi" adı verilen tehlike, entelektüel fonksiyonların gerilemesi, hafıza bozuklukları ve sosyal ilişkilerde kopmalar gibi olumsuz etkilerle gündemde. Bu durumu ilk kez duyduğunda ürkütücü gibi görünen "beyin çürümesi" kavramı, aslında sürekli kaydırma hareketi ve ekran bağımlılığının beyin üzerindeki zararlı etkilerini tanımlıyor. Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın aşırı kullanımının özellikle çocuklar ve ergenler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

‘ERGENLER DAHA FAZLA ZARAR GÖRÜYOR’

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımının, beyin fonksiyonlarını ciddi şekilde bozarak, insan ilişkilerinde zayıflamalara yol açtığını vurguladı. Özellikle çocuklar ve ergenler, bu "beyin çürümesi" etkisinden daha fazla zarar görmekte. Hastürk, Kovid-19 pandemisiyle birlikte, ergenlerin sosyal medyaya olan bağımlılığının arttığını ve bu durumun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

‘EKRAN BAĞIMLILIĞI ARTIYOR’

Sosyal medya ve telefon bağımlılığının çocuk ve ergenlerde ciddi boyutlara ulaştığını belirten Hastürk, ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, 6-14 yaş grubundaki çocuklarda sosyal medya kullanımı ve telefon bağımlılığının yüzde 70'lere kadar yükseldiğini söyledi. Ayrıca, ergenlerin günlük ekran başında geçirdiği sürenin 9 saate kadar çıktığı tespit edildi. Hastürk, ergenlik döneminin, sosyal ve duygusal gelişimin şekillendiği kritik bir süreç olduğunu hatırlatarak, bu dönemde fazla ekran kullanımının, sosyal becerilerden yoksun bireyler yetişmesine neden olabileceğini ifade etti.

‘AİLE İÇİ İLETİŞİM GÜÇLENMELİ’

Prof. Dr. Hastürk, beyin çürümesinin etkilerini en aza indirmek için ailelere ve topluma önemli görevler düştüğünü belirtti. Çocukların telefon kullanımına sınır getirilmesi, ekran süresinin kısıtlanması ve aile içi iletişimin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ailelerin, ekran kullanımında örnek olmaları gerektiğine dikkat çeken Hastürk, çocukların ekran başında geçirdiği zamanı denetleyerek, sosyal ilişkilerini ve hobilerini ön planda tutmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okul ödevleri, yemek saatleri ve uyku zamanlarında internetin kapatılması gibi basit ama etkili tedbirlerin bu sürecin yönetilmesinde faydalı olacağını ifade etti.

‘SINIRLAYACAK ADIMLAR ATILMALI’

Beyin çürümesine karşı önlemlerin alınması gerektiğini belirten Hastürk, ergenlerin sosyal medya kullanımını sınırlayacak adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Bu süreçte en önemli sorumluluğun, çocuklara model olacak erişkinlerde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hastürk, ekran kullanımının dengelenmesi ve cihazsız alanların yaratılması gerektiğini önerdi. Çocukların sosyal becerilerinin gelişmesi için ekran süresinin azaltılması, birebir etkileşimin artırılması gerektiğini ifade etti.