İrem Kaya- EGE TELGRAF/ Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, Birleşmiş Milletler’in toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için başlattığı 16 günlük aktivizm kampanyasının bir parçası olan “Dünyayı Turuncuya Boya” kampanyası kapsamında Konak Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Soroptimist Kulüp üyelerinin bulunduğu açıklamada Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Betül Elmasoğlu, “Siber şiddeti önlemek için sonuna kadar mücadele edeceğiz” mesajı verdi.
Turuncu rengin, bu mücadelenin simgesi olarak kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetten arınmış bir geleceğe dair umut ve iyimserliği temsil ettiğini söyleyen ve Soroptimist Kulüpleri’nin “Siber Şiddetin Belirtilerini Gör, Göz Ardı Etme, Güçlenmenin Yollarını Tanı” başlıklı projeyle, siber şiddeti önlemeyi hedeflediklerinin altını çizen Başkan Elmasoğlu, “Federasyonumuz ve Türkiye'deki 34 Soroptimist kulübü, bu amaçla farklı illerde çeşitli etkinlikler ve projeler gerçekleştiriyor. ‘Turuncu Günler’ boyunca kadına yönelik şiddetin önlenmesi, özellikle de siber şiddet konusundaki farkındalığı artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. “Güçlenmenin Yollarını Tanı” başlığıyla ise, kadınların psikolojik dayanıklılıklarını güçlendirmelerine yardımcı olacak tutumları vurguluyoruz. Psikolojik güçlenmenin, şiddetle başa çıkmada en önemli etkenlerden biri olduğunun bilincindeyiz” dedi.
“FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ”
“Avrupa Soroptimist Federasyonu, 2024 yılı Turuncu Günler teması olarak siber şiddeti seçti” diyen Elmasoğlu, “Biz de Türkiye Soroptimist Kulüpleri olarak toplumun her kesiminde siber şiddet konusunda farkındalık yaratmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Dijital hayatın giderek daha fazla önem kazandığı bu dönemde, her kadın ve kız çocuğunun çevrimiçi ortamda kendini güvende hissetmesi gerekiyor. Siber şiddet, güvenli dijital ortamların oluşturulmasına yönelik proaktif bir yaklaşım gerektiriyor. Tepkisel önlemler almak tek başına yeterli olmayıp, mağdurların çoğu toplumdan soyutlanarak sessizliğe bürünmekte, bu da siber şiddetin toplum tarafından yeterince fark edilmemesine ve suçluların cezalandırılmamasına yol açıyor” ifadelerini kullandı.
“BU-RA-DA-YIZ”
Basın açıklamasını şu cümlelerle sonlandıran Elmasoğlu, “Siber şiddet, kadınlara yönelik ayrımcılığın dijital ortamda yeniden şekillenmiş halidir ve ciddi sosyal, ekonomik, psikolojik ve fiziksel zararlara yol açıyor. Bizler de İzmir, Alsancak, Göztepe, Karşıyaka ve Kordon Soroptimist Kulüpleri olarak, siber şiddetle mücadele konusunda farkındalık yaratmak için buradayız ve herkesi şiddetin her türüne karşı durmaya çağırıyoruz” diye konuştu.