Bakan Memişoğlu, "İnsani değerlerden yoksun kişilerin, Türkiye’nin sağlık sistemini kötülememesi gerektiğini" vurgulayarak, prematüre doğan bebeklerin yaşam şansını artıran modern sağlık sistemine dikkat çekti. Sağlık hizmetlerini yeren veya olumsuz etkileyen her türlü davranışa karşı toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan, medya mensuplarının sağlık okuryazarlığı oranını artırmada çok önemli bir rol oynadığını belirterek, sağlık muhabirlerini sağlık ordusunun bir parçası olarak gördüklerini ifade etti. Medyanın, toplumun sağlığını iyileştirmeye yönelik haberler yaparak bu konuda büyük bir sorumluluk taşıdığını söyledi.
Memişoğlu, sağlık sisteminin temel yaklaşımının "koruyucu hekimlik" olduğunu belirterek, bireylerin hastalanmadan sağlıklı kalmalarını sağlamak için önlemler aldıklarını vurguladı. Sağlık Bakanlığı olarak, hastalıkların ortaya çıkmasını engellemeye yönelik bir kültür oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Aile hekimliğine de değinen Bakan Memişoğlu, aile hekimliği sistemini güçlendirmek için mevzuat değişiklikleri yaptıklarını ve 2025 yılına kadar bin yeni Aile Sağlığı Merkezi açmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, aile hekimlerine daha fazla teşvik verileceğini ve onların sağlık takibi açısından sorumluluklarının arttırılacağını belirtti.
Sağlık Okuryazarlığının Artırılması
Sağlık okuryazarlığına dair toplumda farkındalık oluşturmak için, medya ve sağlık çalışanlarının işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini dile getiren Bakan, obezite, sigara kullanımı ve dijital bağımlılık gibi sağlık sorunlarına dikkat çekti. Türkiye'nin sağlık sisteminde de sağlıklı yaşamı teşvik eden önlemler alınacağını belirtti.
Yeni Yönetmelikler ve Hekim Dağılımı
Bakan Memişoğlu, sağlık personeli dağılımındaki eşitsizliği gidermek amacıyla yeni bir yönetmelik yayımlandığını, bu sayede gelişmiş ve gelişmemiş bölgeler arasındaki farkı daha da azaltmayı hedeflediklerini duyurdu. Ayrıca, randevu sistemi ile ilgili yaşanan sıkıntıların en kısa sürede çözüleceğini de sözlerine ekledi.