Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk botanik bahçesi hakkında bilgiler veren Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbı Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Botanik bahçeleri, bilimsel araştırma, koruma, sergileme ve eğitim amacıyla belgelenmiş canlı bitki koleksiyonuna sahip olan, canlı bitki müzeleridir. Buradaki bulunan tüm bitkiler, botanik isimleriyle Latince ve Türkçe olarak etiketlenerek veri tabanlarına kaydedilir. Botanik Bahçeleri, dünyanın belli bölgelerinde bulanan habitat ve ekosistemlerine özgü bitki sergileri, özel koleksiyonlardan, alpin bitkilerden diğer egzotik bitkilere kadar; kurulduğu bölge ve ülkede özel habitatlardan, endemik ve nadir bitkilerin yaşadıkları koleksiyon bahçe sistemlerdir. Öğrencileri eğitme amaçlı ve kısmen halka gezi amaçlı; gezilerin, eğitici sergilerin, sanat sergilerinin, festivallerin, açık hava tiyatro ve müzik performanslarının yapıldığı alanlardır” dedi.
“Biyolojik çeşitliliğin korunması amaçlanıyor”
Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden ve saklı bitki cennetlerinden birisi olan Düzce ilinin öncelikle bitki biyolojik çeşitliliğinin korunmasını amaçladığını vurgulayan Prof. Dr. Aksoy, bu çeşitlilik üzerine yapılan bilimsel araştırmalara ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yaptığını söyledi. Aksoy, “Bu amaçla, 6 hektarlık alanda, 43 parselde oluşturulan canlı koleksiyonlar; arboretum ve tıbbi aromatik bitkiler bahçesi, Ex-situ Düzce bitkileri, İç Anadolu step bitkileri, kaya bahçesi, maki Akdeniz bitkileri, otsu-odunsu bitkiler, geofit bahçesi, egzotik türler, gölet ve sucul bitkiler, nemli dere vejetasyonu ve hoş geldin bahçesi olmak üzere 12 tip ana bahçe bünyesinde tasarlanmıştır” şeklinde bilgi verdi.
Her bir mevsimde Düzce ilinin ekolojik coğrafyasına ve topoğrafyasına benzer bir şekildeki yapısıyla, botanik bahçesinde bulunan bitkiler yaprak renkleri ve çiçekleriyle görsel şölen sunuyor.