Güncel

Sokağın sahipsiz çocukları profesyonelleşmek istiyor!

Kuryelik, pandemi sonrası artan taleple hızla büyüyen bir meslek haline geldi. İzmir Kuryeler Federasyonu Başkanı Batuhan Bursalı, kuryeciliğin profesyonel bir meslek haline gelmesi gerektiğini anlattı

Abone Ol

İrem Buse KIRKKAYALI- EGE TELGRAF/ Günümüz şehir yaşamının ayrılmaz parçası olan kuryelik mesleğinin sunduğu hizmetler bizim hayatımızı kolaylaştırırken kuryecilerin problemleri ise günden güne hızla büyüyor. İzmir Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Batuhan Bursalı, kuryelik mesleğinin gelişimi, karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri hakkında Ege Telgraf TV’de Erhan Önal’ın sunduğu “Erhan’ın Günlüğü” programında önemli bilgiler verdi.

'PANDEMİ DÖNEMİNDEN BERİ REVAÇTA'

Kuryelik mesleğinin aslında geçmiş yıllarda ‘paketçi’ olarak tanımlandığını hatırlatan Bursalı, “2012 yılına kadar meslekle ilgili herhangi bir standart veya meslek kodu yoktu. Bu dönemde kuryelerin sigorta işlemleri ‘Garson’ meslek koduyla yapılırdı. 2012 yılı sonrası yetkili kurumlar tarafından 832 ve 02 meslek koduyla kabul edilse de maalesef ki hala daha kuryelik mesleğinin standartları, şartları belirlenmiş değil” dedi. Pandemi süreciyle birlikte mesleğe taleplerin arttığını belirten Bursalı, “Pandemi döneminde işten çıkarılan, iş bulamayan birçok insan kuryelik mesleğine yöneldi ancak talep fazlalığı olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Eğitim almadan, motor ehliyeti de olmadan insanların bu alanda çalışmaları hem bilinçsizce bir hareket hem de oldukça tehlikeli” diye konuştu.

Kuryelik mesleğinin profesyonelleşmesi için alınacak eğitimlerin büyük bir önem taşıdığının altını çizen Bursalı, “Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alınacak eğitimin yanı sıra yazılı ve uygulamalı sınavlardan geçerek güvenli sürüş, ilk yardım ve son olarak doğru ekipman kullanımı gibi eğitimlerin mutlaka alınması gerekiyor. Biz de federasyon olarak bununla ilgili çalışmalarımıza çoktan başladık. Elimizden geldiğince ücretsiz olarak bu eğitimleri hem kapalı alanda hem de hocalarımız sayesinde dışarıda eğitimlerini veriyoruz. Yetkili kurumlar da bunları zorunlu hale getirse birçok sorunun önüne hep birlikte geçmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

“KAZALARIN YÜZDE 53’Ü MOTOSİKLET”

Kuryelik mesleğinin hala tehlikeli meslek sınıfında olmadığına dikkati çeken Bursalı, “Aslında bu mesleğin tehlikeli meslek sınıfında olmaması ciddi bir sorun. 2024 yılı itibariyle trafik kazalarının yüzde 53’ünü motosikletliler oluştururken 9 ayda ise 180 motosikletli kurye hayatını kaybetti. Oranlar bu kadar fazlayken hem sağlık hizmetlerine erişim sorunlarının olması hem de tehlikeli meslek sınıfında olmamaları oldukça olumsuz bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Yeni yıldan itibaren yetkililerin mesleğe bir el atması gerekiyor, her ehliyeti olanın bu mesleği yapmaması gerekiyor” dedi.

'MESLEĞE STANDART GETİRİLMELİ'

Kuryelik için ayrı bir plaka sisteminin oluşturulması, motor yaşı ve ehliyet şartları gibi düzenlemelerin de mesleğin ilerlemesine katkı sağlayacağını belirten Bursalı, “Mesleğimize bir standart getirilmeli. Her önüne gelenin bu mesleği yapmaması gerekiyor. Taksi ve servisler gibi plaka sistemimiz olursa kimin bilinçli kimin bireysel kullanıcı olduğunu öncelikli şekilde ayırabilir, bu sayede yetkili kurumlarla birlikte denetlememiz de kolaylaşabilir. Gelecek olan sistemle birlikte kurye sayısı yarıya düşer ve sahada profesyonel kuryeler olur. Böylelikle kazalar azalır, daha güvenli bir sürüş sistemi olur” dedi.

'KURYELERE ‘ÇANTA’ UYARISI'

Motosikletli kuryelerin kullandığı çantaların ticari olarak ruhsata işlenmesi gerektiğini de söyleyen Bursalı, bunun aynı zamanda öncelikli olarak fiyat farklarının kaldırılmasına ve cezaların önlenmesine yol açacağına dikkati çekti ve “Bunların dışında motosikletlerin çantalarını da oldukça fazla miktarda ücretlerde veriyorlar. Her şirketin farklı belirlediği ücretler oluyor. Çantalar ticari olarak işlenirse fiyat farkları da ortadan kalkar aynı zamanda da düzeni olmayan bir sistemden dolayı ceza almazlar” önerisinde bulundu.

'DOĞRU OLANI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Kuryeleri “sokağın sahipsiz çocukları” olarak tanımladığını belirten Bursalı, “Düşük ücretler ve güvencesiz çalışma koşullarıyla mücadele eden insanlar var karşımızda. Günlük 14 ila 15 saat çalışan, molaları düzensiz olan, sigortadan destek alamayan binlerce insandan bahsediyoruz. Çoğu şirket kuryelerin sorumluluğunu almak istemiyor. ‘Esnaf kurye’ mantığıyla çalıştırıp birçok insanı iş ortağı olduğuna inandırıp aslında kendilerine hizmet ettiriyorlar. Bu soruna ‘Dur’ demek için 2015 yılında kuryelik mesleğine çözüm üretmekle ilgili sohbet ederken dernek kurmaya karar verdik ve değişime bölgesel derneklerle başladık. Önce Karşıyaka ardından Buca, Bornova, Menemen ve Aliağa Motorlu Kuryeler Dernekleri’ni kurduk. Sonrasında dernekleri bir çatı altında birleştirip Federasyon oluşturduk. 1 sene önce Ankara’da Ramazan Akpınar önderliğinde ilk odamızı da kurup, Ankara Esnaf Kuryeler Odası olarak orada da çalışmalarımıza başladık. İleride İzmir, Antalya ve İstanbul olarak da odalarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Federasyon olarak milletimizin, insanımızın bizlerin bir şeyler yaptığını görmesini istiyoruz. Biz aslında doğru olanı yapmaya çabalıyoruz. Her ailenin çocuğunun da büyüdüğünde bu mesleği içi rahat bir şekilde yapmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.