Siirt’te, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Şubesi bünyesindeki arama kurtarma birimi, 70 gönüllüyle afetlere müdahale için hazırlıklarını sürdürüyor. Gönüllüler, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde görev almak üzere çeşitli eğitimlerden geçiyor.

Siirt’teki gönüllü ekip, afetlere hazır

Siirt’te, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2019 yılında kurulan arama kurtarma birimi, farklı meslek gruplarından 70 gönüllü ile aktif görev yapmak için eğitimlerini sürdürüyor. Bu gönüllüler arasında mühendis, öğretmen, sağlık personeli, esnaf ve öğrenciler yer alıyor. 29’u AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) akreditasyonuna sahip gönüllüler, çeşitli afetlerde yer alacak bilgi ve deneyime sahip. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile koordineli bir şekilde yapılan eğitimlerde gönüllüler, teorik ve pratik dersler alıyor. Deprem, su baskını, yangın gibi afetler için arama kurtarma çalışmaları, çadır kurma, yaralı taşıma, kaya tırmanışı gibi çeşitli uygulamalı tatbikatlarla tecrübelerini artırıyorlar.

“Asrın felaketi”ne müdahale ettiler

Geçmişteki büyük afetlerde etkin bir şekilde görev alan ekip, Kahramanmaraş merkezli deprem, Giresun’daki sel felaketi ve Siirt’te kaybolan bir sağlık çalışanının bulunması gibi önemli olaylarda aktif olarak yer aldı. Ekip, bu yıl AFAD’ın hafif seviye akreditasyon eğitimini başarıyla tamamladı ve afet anında sahada görev almak için hazır durumda. İHH İnsani Yardım Vakfı Siirt Şubesi Arama Kurtarma Birimi Lideri Özgür Ögetürk, "Ekip olarak afet anında AFAD’dan gelen taleplerle hemen sahaya çıkıyoruz. Kahramanmaraş depreminde Diyarbakır’da iki gün, Adıyaman’da ise yedi gün görev aldık. 32 kişiyi enkazdan sağ olarak çıkardık. Su altı arama-kurtarma için dalgıç ekibimiz de mevcut. Bu süreçte edindiğimiz tecrübeler, hem ekip olarak hem de bireysel anlamda bizi daha da güçlendirdi" dedi.

“Gönüllü olmak isteyen herkesi bekliyoruz”

Arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılmak isteyenlere çağrıda bulunan Ögetürk, "İhtiyaç duyulduğunda AFAD ile koordineli olarak hızla sahaya iniyoruz. Gönüllü sayımız arttıkça daha geniş bir alanda hizmet verebiliyoruz. Gönüllü olmak isteyen herkesi arama kurtarma birliğimize katılmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu. Gönüllüler arasında bulunan sağlık personeli Recep Ögetürk ise, mesai sonrası arama kurtarma eğitimlerine katıldığını belirterek, "Dalgıçlık eğitimimi tamamladım ve artık açık sularda 30 metreye kadar dalış yapabiliyorum. Bu sayede, özellikle bölgemizdeki boğulma vakalarında etkili olmayı hedefliyorum. Bütün eğitimleri gönüllü olarak aldım ve afet anında görev almayı dört gözle bekliyorum" dedi.

İzmir Körfezi'nde "Nefes" olacak proje tanıtıldı | 15 maddelik acil plan devrede İzmir Körfezi'nde "Nefes" olacak proje tanıtıldı | 15 maddelik acil plan devrede

Arama kurtarma faaliyetlerine gönüllü katılım sağlayan Başar Ekinci, "Deprem bilincinin tüm toplumu kapsayacak şekilde yayılması gerektiğine inanıyorum. Bu tür gönüllü çalışmalar, hem afetlere hazırlıklı olma hem de toplumsal dayanışma açısından oldukça önemli" dedi.

Kaynak: AA