Çekirge Devlet Hastanesi’nde görev yapan Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, karbonmonoksit gazının tehlikelerine dikkat çekerek soba kullanan vatandaşları uyardı. Rüzgârlı havalarda karbonmonoksit zehirlenme riskinin arttığını belirten Uzm. Dr. Keski, karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz ve tatsız bir yapıya sahip olduğu için zehirlenme belirtilerinin fark edilmesinin oldukça zor olduğunu ifade etti. Sobanın bulunduğu evlerde uyumadan önce mutlaka sobanın söndürülmesi gerektiğini vurgulayan Keski, ayrıca şofben ya da soba kullanılan odaların gün içinde düzenli olarak havalandırılmasının önemine değindi.
BELİRTİLERİ GÖRÜRDÜĞÜNÜZDE NE YAPMALISINIZ?
Karbonmonoksit zehirlenmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Uzm. Dr. Keski, bu gazın kandaki oksijen taşınmasını engellediğini ve dokuların yeterince beslenememesine yol açtığını açıkladı. Zehirlenme belirtileri arasında yorgunluk, bitkinlik ve uyku halinin öne çıktığını belirten Keski, bu durumlarda hemen odanın havalandırılması, kişinin temiz havaya çıkarılması ve semptomların gerileyip gerilemediğinin gözlenmesi gerektiğini dile getirdi. Ancak semptomların geçmemesi, bilinç kaybı veya uyku halinin devam etmesi durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
BACANIZI KONTROL ETTİRİN
Dr. Keski, soba bacalarının çatıdan en az bir metre yukarıda olması gerektiğini ve bakımının yetkili kişiler tarafından yapılmasının önem taşıdığını vurguladı. Bu basit önlemlerin karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemede etkili olduğunu ifade ederek, vatandaşların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.