Sivas’ta, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından başlatılan “İplikten İlmiğe Sivas Kilimi” projesi, bölgenin kültürel mirasını yaşatmayı ve yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, Sivas merkez ve 16 ilçedeki geleneksel köy kilim motifleri, detaylı bir şekilde incelenerek arşivlendi. Bu binlerce motif, dijital vektörel çizimlere dönüştürülerek, Sivas’ın yüzölçümüne dayanan özel bir harita üzerinde yerleşim yerleriyle temsil edildi.

Çatalhöyük'te 9 bin yıl öncesine tarihi yolculuk Çatalhöyük'te 9 bin yıl öncesine tarihi yolculuk

Sivasın Kilim Motifleri (2)

Özellikle, geleneksel motiflerin yaşatılması ve modern sanatla buluşturulması amacıyla, bu motifler mum batik tekniğiyle işlendi. Mum batik tekniği, motiflerde boyayı almak istenmeyen alanlara parafin mum uygulaması yaparak, geriye kalan kısımlar boyanıp sabitleniyor. Proje kapsamında, Olgunlaşma Enstitüsü, Sivas’ın geleneksel motiflerini modern ürünlerle birleştirerek yastık kılıfları, fularlar ve elbiseler gibi eserler üretti.

Sivasın Kilim Motifleri (3)

Olgunlaşma Enstitüsü’nde sanat tarihi çalışmaları yürüten Semilya Öktem, “Köylerde bini aşkın motif tespit ettik. Her birinin derin bir anlamı var. Örneğin, insan figürü, sevgi ve özlemi simgeliyor; eli belinde figürü ise doğurganlıkla ilişkilendiriliyor,” dedi. Ayrıca, bu geleneksel motifler, özellikle köylerde yaygın olan hayvancılıkla ilgili figürlerle süslendi. "Koçboynuzu, Kurtağzı, Akrep" gibi motifler nazar boncuğu olarak kullanılmasının yanı sıra, geleneksel Türk inançlarını da yansıtıyor. Sivas'ın 16 ilçesini kapsayan kapsamlı alan araştırmaları sayesinde, hem köylerdeki hem de kent merkezindeki geleneksel motifler daha yakından tanındı.

Kaynak: İHA